srpska kuhinja

POSEBAN ŠMEK MU DAJE PILEĆE MESO: Najukusniji i najpikantniji južnjački PAPRIKAŠ s krompirom (FOTO)

Dugo ćete ostati siti, a unećete brojno superzdravo povrće. Kao da sve to nije dovoljno, ukus je fantastičan!

foto: Shutterstock

Sastojci:

 

  • 1 pile ili mlađa kokoška
  • 1,5 kg krompira
  • 1 dl ulja ili kašika masti
  • 1 šargarepa
  • 1 paradajz
  • 1 malo paradajz pirea ili nekog domaćeg soka
  • 2 glavice crnog luka i par češnjeva belog
  • 1 paprika
  • tucana ljuta paprika
  • peršunov list
  • mleveni biber, lovorov list
  • so, brašno

 

Priprema

Očišćeno pile iseći na komade i oprati, ili uzeti parčiće piletine u mesari po ukusu.

Na zagrejanom ulju ili masti propržiti sitno iseckan crni luk, dodati na kolutove isečenu šargarenu, isečenu papriku, paradajz, meso, posoliti po ukusu, sipati pola čaše vode i dinstati uz povremeno dolivanje vode.

 

Kada je meso upola kuvano dodati paradajza iz tube, malo tucane paprike, očišćen i na kocke isečen krompir, naliti pola ili 1. litar litar vode (može i više u zavisnosti od veličine pileta i količine krompira) i sve zajedno kuvati dok ne bude gotovo.

 

Kuvan paprikaš skinuti sa vatre, napraviti klasičnu zapršku sa brašnom i belim lukom i zapržiti i vartiti još 5-10 minuta da proključa.

 

I na kraju umešati pola kašičice sitno iseckanog peršunovog lista i malo mlevenog bibera.