turski recept

KAD IH JEDNOM PROBATE, PRAVIĆETE IH STALNO: Isprobajte recept za BEZDIRME, najukusnije TURSKE HLEPČIĆE

Prave se od najjednostavnijih sastojaka i čarobnog su ukusa

foto: Shutterstock

Sastojci: 600 g brašna, 400 ml vode, 1 šolja ulja, kašičica soli, kašičica sode bikarbone, kašičica sirćeta, ulje za prženje.

 

Priprema: Prosejati brašno i napraviti udubljenje na sredini, pa tu sipati sodu pomešanu sa sirćetom, solju i vodom. Zamesiti srednje tvrdo testo i podeliti na 4 jednake loptice i ostaviti da odstoji 30 minuta.

 

Preko brašnom posute radne površine razvući svaku koru tanko, kao za domaću pitu. Svaku koru posuti sa 1/4 šolje ulja i premazati svuda.

 

Uviti svaku koru u rolat, koji zatim uvijamo u oblik puža i ostaviti da odstoji 15 minuta. Ponovo razviti uvijenu koru na debljinu od 1 cm.

 

Tako pripremljene pržiti na ugrejanom ulju u teflonskom tiganju sa obe strane, dok ne dobiju lepu zlatnu boju.