recept sa hilandara

SAVRŠEN IZBOR U VREME POSTA: Hilandarska tarhana — jeftino jelo koje se po ukusu poredi sa KAVIJAROM (RECEPT)

Hilandarski kuvari pripremaju ovo jelo koje je ujedno i odličan izbor za vreme posta!

foto: Profimedia

Po nazivu ovog jela, a kojim se služe hilandarski kuvari, moglo bi se pomisliti da je ovde reč o jelu od testa, međutim, za ovo izvanredno jelo, kao i sva jela u Hilandaru, jednostavno za pripremu, potrebna je riblja ikra, morska, a može i rečna.

 

U Hilandaru se često pravi, može da stoji oko dva dana, ali, toliko je dobro i ukusno, da se veoma brzo pojede.

 

Riblja ikra se stavlja u drvenu stupu i dobro se izlupa. Ikri se dodaje očišćen beli luk i nastavi sa lupanjem, dok masa ne postane kompaktna i dobro izmešana.

 

Sve se, potom, dobro posoli, sipa se maslinovo ulje i sve dobro promeša.

 

Posebno se skuva dosta krompira u ljusci. Krompir se oljušti i izgnječi poput pirea. Sve se promeša i sipa u sud za služenje da se prohladi.

 

Ovo jelo, tarhanu, ako bi trebalo porediti sa nečim, možda bi mu, po ukusu, najviše odgovarao kavijar. Razlika je, ipak, velika – ovo je hilandarsko jelo.

 

Služi se obično subotom i nedeljom, a u vreme postova – bez ulja.