Majmunski hleb iliti monkey bread jeste poslastica koja ima neobično ime, izgled, ali veoma je ukusna i lako se pravi od jednostavnih sastojaka.
Deca prosto obožavaju ovu poslasticu!
Sastojci
Za testo
• 250 ml mleka, mlakog (3,5% masnoće)
• 50 g šećera
• 1/2 kockice svežeg kvasca (oko 42 g)
• 1 mahuna vanile
• 400 g brašna (tip 400) + malo za radnu površinu
• 1 kašika soli
• 20 g mekog maslaca + malo za podmazivanje
Za glazuru
• 230 g smeđeg šećera
• 2 kašičice cimeta
• 60 g maslaca
Priprema
1. Zagrejte mleko u loncu da bude mlako, pa u njemu rastopite šećer i kvasac. Mahunu vanile prepolovite po dužini, izvadite srž, pa dodajte mleku.
2. U posudi pomešajte 300 g brašna i so. Dodajte smesi od kvasca s maslacem postupno mešavinu s brašnom, pa zamesite glatko testo. Preostalo brašno postepeno umesite, sve dok se testo lako ne odvaja od ivice posude.
3. Zatim, dobro promesite testo na pobrašnjenoj radnoj površini, pokrijte i ostavite da se diže na toplom mestu oko sat vremena.
4. Namastite kalup za kuglof (25 cm). Za glazuru pomešajte u posudi šećer i cimet. Rastopite maslac i pustite da se ohladi da bude mlak.
5. Izvadite testo iz posude, pa na pobrašnjenoj radnoj površini izvaljajte u tri približno 50 cm duge trake. Zatim, narežite na male komadiće, oblikujte kuglice i umočite u otopljeni maslac. Na kraju uvaljajte u smjesu cimeta i šećera i stavite u kalup. Ostavite da odstoji poklopljeno oko 30 minuta.
6. Zagrejte rernu (gore/dole: 180 stepeni/ventilacijska rerna: 155 stepeni). Pecite majmunski hleb na srednjoj rešetki 35–40 minuta.