Dobro poznati ukusi i bogat obrok, ali na nešto drugačiji način
Sastojci:
- mleveno meso - 500 g
- luk - 1 glavica
- šargarepa - 1 komad
- patlidžan - 2 komada
- paprika - 2 komada, zelena
- tikvice - 2 komada
- paradajz - 2 komada
- senf - 1 kašika
- paradajz pire - 50 ml
- maslac - 100 g
- so
- biber
- mlevena paprika
- čubar
- korijander
Za preliv:
- jaja - 2 komada
- kiselo mleko - 300 g
- kačkavalj - 100 g
- sir - 100 g
- brašno - 3 kašike
Priprema
Sa polovinom maslaca se zaprže na sitno isečeni luk i šargarepa. Nakon što omekšaju dodaju se mleveno meso, senf i začini.
Kada se blago zaprži dodaje se paradajz pire. Sve se promeša i ostavlja se na slaboj vatri 15 minuta. U preostalom maslacu se blago zaprži patližan. On se prethodno iseče na šajbne, posoljen i isceđen od gorčine. Paprika, paradajz i tikvice se takođe seku na šajbne. U duboku posudu sa namazanim dnom se poređa zapržen patlidžan. Preko njega se stavlja mleveno meso u poređa se red paprika, red paradajza i red tikvica.
Stavlja se malo vode i preliva se folijom. Turska musaka se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 50 minuta.
U posudi se pomešaju jaja, brašno, kiselo mleko i narendan kačkavalj i sir. Musaka se preliva i peče se dok ne postane zlatasta.
Jedan drugačiji i ukusan recept za tursku musaku sa prelivom!
Ako volite musaku, obavezno pogledajte i ove varijante