ukus tradicije

ZABORAVLJENO STARO SRPSKO JELO: Sočna domaća CICVARA koja se obožavala vekovima (RECEPT)

Naše bake nekada davno pravile su je za doručak ili večeru, ali danas je cicvara pomalo nepravedno zaboravljena

foto: Shutterstock

Sastojci:
(za 4 osobe)

 

  • 600 g kravljeg sira
  • 200 g kozijeg sira
  • 200 g kajmaka
  • 3 dcl vode
  • 3 dcl mleka
  • 10 kašika kukurznog brašna (belog ili žutog)


Priprema


U činiji pomešajte i izmrvite kravlji, koziji sir i kajmak, piše Stvar ukusa.


U šerpi prokuvajte mleko i vodu, a zatim postepeno dodajte smesu sira i kajmaka. Mešajte bez prestanka narednih 15 minuta sve dok voda ne ispari, a smesa ne postane gusta kao testo za palačinke.

 

Postepeno dodajte po kašiku kukurznog brašna narednih 10 minuta uz neprekidno mešanje do željene gustine. Mešajte još 15 minuta sve dok se smesa ne ujednači i nestane grudvica.