velika dobrobit

RIZNICA MINERALA, DOBAR ZA ZDRAVLJE OČIJU, KOSTI I HOLESTEROL: Ovo je NAJZDRAVIJI zeleniš koji možete pojesti

Ovo je superhrana puna korisnih jedinjenja, koja imaju moćna lekovita svojstva.

foto: Shutterstock

Kelj se smatra jednom od najzdravijih i najhranljivijih vrsta zelenog lisnatog povrća.

 

Ovo su zdravstvene prednosti kelja i zašto je dobro da ga uvrstite u svoju redovnu ishranu u različitim oblicima.

 

Pomaže regulaciji holesterola


Konzumacija kelja pospešuje sintezu želudačne kiseline u telu, pomažući tako i regulisanju nivoa holesterola. Pomaže u prvenciji raznih kardiovaskularnih bolesti i dobra je za zdravlje srca.

 

Pomaže očuvanju zdravlja kostiju


Kelj je bogat izvor kalcijuma, fosfora i vitamina K. Pomaže u poboljšanju gustine kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze i preloma.

 

Riznica minerala


Kelj je bogat esencijalnim mineralima poput kalijuma i magnezijuma. Dok kalijum pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti i upravlja krvnim pritiskom, magnezijum pomaže u zaštiti tela od dijabetesa tipa 2.

 

Pomaže očuvanju zdravlja očiju


Kelj pomaže u poboljšanju zdravlja očiju i u zaštiti očiju od štetnih UV zraka. Bogat je karotenoidima, uključujući zeaksantin i lutein koji pomažu u poboljšanju vida.

 

Bogat je antioksidansima


Kelj je bogat antioksidansima poput vitamina C i beta karotena. Oni pomažu u suzbijanju oksidativne štete koju nanose slobodni radikali u telu, što može da poveća rizik od raka i ubrza proces starenja.