Lagana, sočna, predivna!
Sastojci:
za biskvite
- 280g brašna
- 2 kašičice sode bikarbone
- kašičica soli
- 300g šećera
- kašičica cimeta
- prstohvat karanfilića
- prstohvat muskatnog oraščića
- 4 jaja sobne temperature
- 60ml neutralnog ulja (suncokretovo, kikirikijevo, laneno)
- 180g istopljenog braon putera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 375g na krupno rendane šargarepe
- 60g svetlih grožđica (po želji)
za krem od sira
- 450g krem sira sobne temperature
- 110g putera sobne temperature
- 190g šećera u prahu
- nekoliko kapljica ekstrakta vanile
- narendana korica jednog limuna (proizvoljno)
Priprema
Biskviti
Zagrejte rernu na 180°C. Premažite puterom i pospite brašnom dva okrugla kalupa (prečnika 20-23cm) i obložite papirom za pečenje.
U jednoj posudi pomešajte brašno, sodu, so, šećer i začine. Posebno mikserom umutite jaja dok postanu svetla i penasta. Nastavite da mutite i polako sipajte ulje i braon puter, a zatim i kašičicu vanile.
Suve sastojke dodajte smesi od jaja i putera. Mešajte lagano ručnom mutilicom ili varjačom samo toliko dok smesa ne postane jednolična. Dodajte krupno rendanu šargarepu i grožđice.
Podelite smjesu u dva kalupa, ubacite u rernu i pecite oko 25-35 minuta (proverite čačkalicom). Ostavite ih da se sasvim ohlade pre premazivanja.
Krem od sira
Mikserom umutite krem sir i omekšali puter. Malo po malo dodajte prosejani šećer u prahu i mutite najslabijom brzinom. Dodajte nekoliko kapljica ekstrakta vanile i rendanu koricu limuna.
Jedan ohlađeni biskvitni deo stavite na tanjir za služenje. Stavite nešto manje od polovine krema od sira i ravnomerno rasporedite. Stavite i drugi biskvit i premažite čitavu tortu.
Najbolje je čuvati je u frižideru, ali bi bilo poželjno da odstoji 15-ak minuta na sobnoj temperaturi pre služenja.