Bez obzira na to pijete li čaj od đumbira ili ovaj moćni koren koristite kao začin i dodatak jelima, on organizmu pruža mnoštvo hranljivih materija i čini mnogo za vaše telo
Đumbir je trajna, gomoljasta biljka iz porodice ljiljana. Hiljadama godina koristi se kao lek, začin, hrana i sredstvo za ulepšavanje.
Sadži kalcijum, magnezijum, vitamine B6 i C, a bogat je gingerolom – prirodnim sastojkom koji poboljšava rad creva, olakšava i podstiče probavu, ublažava nadutost, želučane tegobe i sprečava grčeve.
Kapsaicin i piperin su hemijske supstance koje se nalaze u ljutim čili papričicama a sličnu supstancu (gingerol) sadrži i đumbir. Ova supstanca mu daje ljutkasti i drezak ukus ali isto tako ima izrazito jako anti-inflamatorno dejstvo.
Zbog ove činjenice đumbir se preporučuje osobama koje su u akutnoj fazi zapaljenskog artritisa kako bi ublažili tegobe i usporili napredovanje oboljenja. Đumbir je poznat i kao antioksidans, jer ima antizapaljensko, kao i antikancerogeno dejstvo.
Takođe, đumbir sprečava nastanak čireva podstičući lučenje sluzi, a poznata su i njegova analgetska, umirujuća i antibakterijska svojstva. Zbog antihistaminskog delovanja koristi i kod lečenja alergija. Primenjuje se kod lečenja reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i drugih bolesti mišićno-koštanog i vezivnog tkiva.
Istraživanja su pokazala da može da suzbije mučninu izazvanu vožnjom ili trudnoćom, kao i mučninu uzrokovanu hemioterapijom. Pomaže i kod ublažavanja menstrualnih bolova. Čaj od đumbira koristi se i pri mršavljenju jer pomaže stvaranju osećaja sitosti i ubrzava metabolizam.
Važno je piti 250 ml čaja od đumbira 15 minuta pre obroka.
Đumbir možete kombinovati i s drugim namirnicama i biljkama, kao na primer limunom i nanom. Direktno u vodu narendajte koren đumbira. Pustite da odstoji i popijte. Osetićete lagano peckanje. Koliko đumbira staviti najbolje ćete sami proceniti zbog osećaja peckanja.
Narendajte đumbir u med i “začinite” s dve kašike cimeta i dobićete savršeno sredstvo za dizanje imuniteta. Dok gutate med, osetićete kako se disajni putevi pročišćavaju, a povećava se i kapacitet pluća. Đumbir podstiče i cirkulaciju.
Ova biljka prilično je siguran prirodni lek i ima jako malo negativnih posledica.
Naravno, u svemu treba biti umeren, pa tako i u ispijanju napitka budući da može doći do iritacije usne duplje. Jedine osobe kojima se ne preporučuje da ga uzimaju su one koje imaju žučni kamenac (jer đumbir podstiče proizvodnju žuči) i koje uzimaju lekove za razređivanje krvi.
Kod nekih osoba može prouzrokovati i gorušicu.
Đumbir je delotvoran u sitnim količinama od nekoliko grama. Da biste izbegli neželjene posledice nemojte konzumirati više od 5 grama dnevno. Čaj ima manje neželjenih posledica od đumbira u prahu.