ISPROBAJTE

UKUSNIJI DORUČAK DUGO NISTE PROBALI: Najfinije i mekane LEPINJICE sa KROMPIROM oduševiće vas na PRVI zalogaj (RECEPT)

Odličan predlog za doručak ili večeru

foto: Bakina kuhinja

Potrebno je:

 

200 ml kiselog mleka

100 ml slatkog mleka

15 gr kvasca

1 kašičica šećera

malo soli

1 jaje i 1 žumance

3 krompira

50 gr sira

1/2 kašičice začinske paprike

malo bibera

manja veza peršunovog lista

susam za posipanje


Priprema:

 

Krompir oljuštiti i skuvati. Izgnječiti ga pa dodati sir, začinsku papriku, biber, so i sve mikserom izjednačiti.

Kvasac rastopiti u mlakom mleku sa šećerom, pa kad zapeni sipati u vanglicu dodati kiselo mleko, jaje brašno so i zamesiti glatko mekše testo. Ostaviti da poraste.

Podeliti na dve lopte, svaku loptu rukama rastanjiti, pa u svaku ubaciti krompir i rukama zatvoriti, testo okrenuti i istanjiti rukama. Pokriti da poraste, premazati žumancetom i sa malo ulja.

Ostaviti da poraste 15 minuta u tepsiji. Izbosti viljuškom, iseći makazama na sredini kao krstić i posuti susamom.


Peći na 180 stepeni C oko 30 min.