osvaja na prvi zalogaj

KREMASTA, SLASNA, NEZABORAVNA: Popularna BEOGRADSKA TORTA je idealna poslastica za praznične dane (RECEPT)

Pravi se lako i brzo, a ukus se pamti dugo

foto: Shutterstock

Sastojci:

 

Za koru

 

  • 6 žumanaca
  • 180 gr šećera
  • 125 gr badema
  • 8 belanaca
  • 70 gr brašna

 

Za fil

 

  • 10 žumanaca
  • 210 gr šećera
  • 50 gr brašna
  • šipka vanile
  • 1/2 l mleka
  • 230 gr maslaca

 

Priprema

 

Umutiti šest žumanaca sa 180 grama šećera, pa dodati 125 grama obarenog, oljuštenog i samlevenog badema, sneg od 8 belanaca i 70 grama brašna. Kalup prethodno namazati maslacem, posuti brašnom, sipati u njega testo i peći.

 

Za fil

Deset žumanaca dobro izmešati sa 210 grama šećera, 50 grama brašna, dodati šipku vanile. Sve mešati u manjem sudu i tu sipati po malo jednu polovinu litre mleka.

 

Kuvati krem na šporetu i to na srednjoj vatri, neprestano mešajući. Kad je krem gust skinuti sa šporeta i mešati dok se ne ohladi. U tako ohlađen krem umešati 230 grama maslaca. Pečenu tortu iseći na tri dela i filovati je ovim kremom.

 

Okolo i odozgo namazati tortu istim kremom, pa je posuti uzduž isečenim bademima. Do upotrebe, ovu tortu držati na ledu.