Odličan recept za dane posta, sladokusce će očarati
Potrebno je:
200 ml kisele vode
šolja brašna od 200 gr
1 kašičica cimeta
200 gr čokolade posne
1/2 tegle džema od kajsija ili nekog drugog
1 prašak za pecivo
50 ml ulja
50 gr seckanih oraha
100 gr suvog grožđa
Priprema:
U činiju sipati vodu dodati ulje, 6-7 kašika džema, pa žicom izjednačiti. Dodati brašno sa praškom za pecivo, cimet, seckane orahe i suvo grožđe. Sve dobro izjednačiti.
Pleh dobro podmazati uljem i posuti brašnom i izliti pola smese i izravnati. Peći na 180 stepeni C oko 10 minuta da se malo zapeče.
100 gr čokolade omekšati, pa izmešati sa džemom.
Izvaditi kolač, pa ga preliti čokoladom i džemom i vratiti na 2-3 min. Ponovo ga izvaditi i sipati ostatak testa. Lepo poravnati i staviti da se peče još 40 min.
Pečen kolač preliti glazurom čokolade. Dobro ohladiti, pa seći.