Male tajne velikih majstora.
Neispunjena očekivanja mogu se izbeći ovako:
1.Pretopli ili prehladni sastojci
Ova klasična greška događa se u mnogim kuhinjama. Ne piše bez razloga u receptu da maslac mora biti na sobnoj temperaturi. Naime, kod previsoke temperature je velika opasnost da se kolačići raspadnu. Izvadi sve sastojke iz frižidera - koji treba da budu na sobnoj temperaturi - oko pola sata pre početka pravljenja.
2. Premalo strpljenja za mešanje
Uvek izdvojte dovoljno vremena za to, barem dok maslac ne bude svetle boje ili ne nastane penasta tekstura. Ako prerano prestanete, može se dogoditi da ti kolačići budu pljosnati i tvrdi.
3. Izostavili ste so
Iskusni kuvari znaju sledeće: prstohvat soli pojačava ukus slatkih sastojaka te ih čini intenzivnijima.
4. Koristi se previše brašna
Kako bi izbeli da kolači budu suvi, nemojte ni kod valjanja i rezanja koristiti jako puno brašna.
5. Ne zagreje se pećnica i ne držite se vremena pečenja
Mišljenja su različita kad je reč o zagrevanju pećnice pre pečenja, ali to se ipak preporučuje. Slatki kolačići mogu jako brzo zagoreti. Dakle, kod pečenja uvek uzmite vremena da ih redovno možete nadgledati.