recept

ODLIČNO IDE I SAMOSTALNO, I UZ RIBU, I UZ MESO: Najukusniji pasulj PREBRANAC po bakinom receptu — korak po korak

Ko voli da jede prebranac, sledi odličan recept za ovo ukusno jelo

foto: Bakina kuhinja

Potrebno je:

 

500 gr krupnog pasulja

500 gr crnog luka

1 glavica beloga luka

lovorov list

zrno bibera

250 ml ulja

začinska paprika

tucana ljuta paprika

1 suva paprika

 

Priprema:

 

Pasulj dobro oprati, pa sipati vodu da ogrezne i kuvati 3-4 min. Prosuti vodu, isprati i naliti novu vodu.

 

Staviti 2 kašike ulja, nekoliko zrna bibera, lovorov list. Kuvati pasulj da se skuva, ali ne sasvim. Ne sme se mešati i pasulj mora ostati ceo. 

 

Luk iseći na rezance, sipati ulje i dinstati na laganoj vatri oko 10 min. Dodati začinsku i tucanu papriku, mleveni biber, so. Sve dobro izmešati.

 

Na dno staviti sipati malo ulja iz šerpe gde je luk, pa staviti nekoliko kašika kuvanog pasulja. Odozgo rasporediti pržen luk crni, pa seckan beli, pa dodati opet pasulj i luk. Završiti sa pasuljem i preliti uljem. Staviti u rernu i peći oko 30 min da se lepo zapeče i tečnost malo ispari.

 

Ostaviti malo tečnosti, pasulj ne sme biti suv, već sočan. Uz pasulj servirati prženu ribu.