posno

BEZ JAJA I MLEKA, A TAKO SOČNA! Najlepša starinska pita sa šljivama garantovano će vam se dopasti (RECEPT)

Dobro poznat ukus na nešto drugačiji način

foto: Shutterstock

Sastojci:

 

  • 700 – 800 g šljiva (očistiti, iseći na kriške)
  • 500 g tankih kora za pitu
  • 200 ml kisele vode (gazirana)
  • 150 ml ulja
  • 150 g šećera
  • 1 kašika cimeta
  • 2 vanilin šećera
  • 5 kašika pšeničnog griza (može i mleveni keks)

 

 

Priprema

 

Podmažite uljem veliku tepsiju.


Koru isprskajte mešavinom ulja i vode, stavite drugu koru, opet isprskajte, kora, isprskajte (ukupno 3 kore za svaku štrudlu). Poređajte iseckane šljive po celoj površini, pospite mešavinom šećera i na kraju po šljivama pospite i griz ili mleveni keks. Umotajte labavo i ređajte u tepsiju. Odozgo dobro isprskajte uljem i kiselom vodom pa ostavite desetak minuta da stoji na tepsiji.


Za to vreme neka se rerna zagreva na 180 stepeni. Pecite najduže 45 minuta. Prekrijte krpom i ostavite da se malo prohladi pa isecite i pospite prah-šećerom. Prijatno!