Manje vremena za seckanje i mešanje, više vremena za uživanje u ručku natenane!
S obzirom na brz tempo života žene se sve više odlučuju za pripremu brzih obroka koji ne oduzimaju mnogo vremena.Ovo su tri najbolja recepta koji će biti gotovi za manje od pola sata, piše Stvar ukusa.
Đuveč iz rerne
Sastojci:
- 5 krompira
- 300 g mlevenog mesa
- 1 šolja pirinča
- crni luk
- šargarepa
- seckani paradajz
- malo paradajz pirea
- vegeta
- biber
- so
Priprema
Luk i šargarepu iseckajte, pa propržite na vrućem ulju. Zatim dodajte meso, biber i začine. Nakon što se malo udinsta dodajte paradajz na kockice i paradajz pire. Stavite začine po ukusu.
Oljuštite krompir i isecite ga na tanke krugove. U vatrostalnu posudu ređajte krompir, a onda odozgo opran pirinač. Preko njega stavljajte smesu sa mesom, pa ponovo odozgo krompir. Odozgo još malo vegete i malčice aleve paprike, ako je volite.
Zatim nalijte vodu, ne previše, samo da malo pređe krompir. Poklopite i stavite u rernu da se peče na 200 stepeni. Pošto je meso već na pola gotovo, a krompiru ne treba više od 20 minuta da bude ukusan i mek, vaš ručak biće gotov za maksimalno 25 minuta.
Izvadite i kad se malo prohladi služite uz svežu kupus salatu.
Nastavak na sledećoj strani.
Musaka od pečuraka
Sastojci:
- 1 pakovanje šampinjona
- 2 glavica luka
- 150 g suve slanine
- 100 g kobasice po izboru
- 2 kašike ulja
- 2 čena belog luka
- hleb (12 kriški)
- 200 g mleka
- 200 ml pavlake
- 4 jaja
- vegeta, peršun, so, biber
- origano
Priprema
Crni luk iseći na tanke kolutove, pa ga staviti na srednju vatru da se dinsta na malo ulja. Nakon toga dodati šampinjone koji su isečeni na listiće. Sačekati da pečurke malo puste vodu i onda dodati slaninu i kobacicu tanko isečenu na kockice i kolutiće. Dodati vegetu, so, biber, peršun sve po ukusu.
Uzeti vatrostalnu posudu u koju ćete da pečete i u nju sipajte malo ulja. Potom poređajte kriške hleba, koje ste na kratko spustili u mleko. U zavisnosti od veličine posude trebaće vam 5, 6 kriški za podlogu.
Na hleb ćete staviti pripremljene šampinjone, pa ponovo poređajte red natopljenog hleba. Preko njih ponovo šampinjone. Sve prelijte mešavinom pavlake i jaja.
Sad je jelo gotovo i spremno za pečenje. Stavite vatrostalnu u rernu i pecite na 200 stepeni oko 20 minuta. Vaši ukućani će biti oduševljeni.
Nastavak na sledećoj strani.
Pljeskavice od blitve
Sastojci:
- blitve 500g
- pirinča 200g
- jaja 3
- prezli 100g
- peršun
- so
- biber
- brašna po potrebi
- ulje
Priprema
Blitvu oprati,očistiti i kratko obariti.Pirinač oprati,skuvati ga i dobro ocediti od vode.
Blitvu sitno iseckati,dodati jaja,pirinač, prezle, so, biber i sitno iseckan peršun.Brašna dodati po potrebi.
Od mase praviti pljeskavice i pržiti na vrelom ulju.