recept dana

UKUS KOJI ĆE VAS OBORITI S NOGU: Vojvođanske sarme za čitavu porodicu!

0

Spreman ručak za nekoliko dana

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Sastojci: 

 

500 g svinjskog mesa

250 g goveđeg mesa

200 g suvih svinjskih rebara

150 g suve slanine

150 g masti

50 g pirinča

2 kg kiselog kupusa

2 lista lorbera

1 jaje

1 kašika brašna

1 glavica crnog luka

1 kašičica aleve paprike

malo bibera

so

 

Priprema: 

 

Sa manjih glavica kiselog kupusa skidati jedan po jedan list, nožem odseći deblja rebra sa njih i dobro ih oprati u hladnoj vodi.

 

Meso očistiti od žilica i samleti. U šernu staviti 100g masti, mleveno meso i iseckan luk, pa malo propržiti. Dodati pirinač, malo mlevenog bibera, jedno jaje i soli po ukusu, pa sve dobro izmešati.

 

U veću šerpu poređati na dno nekoliko listova kupusa. Uzimati, jedan po jedan, list kupusa, na svaki stavljati po jednu kašiku nadeva od mesa i zavijati listove U male čvrste valjke. Krajeve kupusa dobro uvući, da ne bi nadev ispadao za vreme kuvanja. Sarme ređati u šerpu, jednu pored druge, u nekoliko redova. Suvo meso i slaninu oprati u vreloj vodi, iseći na parčad, pa staviti između redova sarmi. Dodati 5-6 zrna bibera i 2 lista lorbera. Preliti sarmu hladnom vodom i kuvati na tihoj vatri oko 3-4 časa. U tiganju napraviti zapršku od 50g masti, kašike brašna i jedne kašičice aleve paprike, preliti njome sarmu, poklopiti šerpu i ostaviti da vri još oko pola časa.Umesto hleba sa sarmom se služi proja.

 

foto: Shutterstock

 

makonda-tracker