neodoljiva

POSLE NJE VAM NE TREBA GLAVNO JELO: Bogata pileća supa s jogurtom i povrćem (RECEPT)

Iako se supe uglavnom služe kao predjelo, ova je toliko hranljiva da će vas zasititi i možete da produžite pravo na dezert

foto: Shutterstock

Sastojci:

 

  • oko 500 g pilećeg mesa
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 150 g graška
  • 150 g tikvica (mešavina povrća može da bude po želji i od karfiola, kukuruza, ili upotrebiti zamrznuto mešano povrće )
  • 2 veće šargarepe
  • 1 koren peršuna
  • 0,5 veze peršunovog lista
  • 2-3 kašike pirinča, opranog oceđenog
  • oko 3 kašike ulja
  • 2 ravne kašikice soli
  • 2 pune kašičice suvog začina
  • 0,5 kašikice bibera
  • 1 ravna kašikica crvene paprike
  • na vrh kašikice ljute crvene paprike, po želji
  • 1 srednja kašika brašna
  • oko 1,5 l vode
  • 2-3 dl jogurta, po ukusu

 

Priprema


Prvo piletinu iseći na manje komade. Zatim povrće očistiti i oprati, pa iseći na sitnije kocke. U veći sud sipati malo ulja, pa dodati kockice crnog luka i kratko prodinstati na tihoj vatri.

 

Nakon toga mu dodati piletinu i pržiti mešajući samo par minuta. Zatim dodati u sud pripremljeno povrće i ostaviti oko 5 minuta da se dinsta, a za vreme dinstanja nekoliko puta promešati.

 

Potom posuti prvo sa brašnom, pa dobro promešati, pa onda dodati crvenu papriku i samo kratko promešati sve zajedno. Naliti vodom, pa dodati začine i promešati, pa ostaviti čorbu da provri.

 

Kada je čorba provrila, smanjiti temperaturu i ostaviti da tiho vri poklopljeno oko 40 minuta. Zatim dodati u čorbu pirinač i promešati, pa nastaviti kuvanje još oko 15 minuta dok sve fino ne omekša.

 

Na samom kraju kuvanja, probati ukus i još dodati začine po želji.

 

Zatim sipati u čorbu jogurt, promešati i ostaviti da dobro proključa. Kada je čorba gotova posuti je seckanim peršunovim lišćem i toplo servirati uz svež hleb.