recept

SPREMA SE NA KRSTOVDAN, A JEDE NA BOGOJAVLJENJE: Ovo je jedno od omiljenih jela u Srbiji, a služi se u čast Isusa Hrista

Pihtije se pripremaju na Krstovdan, kada se inače posti, jedemo ih na Bogojavljanje u čast krštenja Isusa Hrista. One su nezaobilazne i na slavi Sveti Jovan, a u pitanju su pihtije.

foto: Profimedia


A za pihtije vam je potrebno:

 

- 3 suve i 3 sveže svinjske nožice
- 2 para svinjskih ušiju
- 3 svnjska repa
- 1 svinjska kolenica
- 1 teleća noga
- biber u zrnu
- so
- 4 glavice belog luka


Priprema: Sve sastojke lepo očistite i stavite ih u poveći lonac. Začinite ih po ukusu i nalijte oko litar vode. Šporet uključite na tihu vatru i sve sastojke kuvajte do pet sati (zavisi od toga koliko je meso staro). Tokom kuvanja obavezno, s vremena na vreme, sakupljajte masnoću i penu koja se nakupi na površini.

 

foto: Profimedia

Da su pihtije kuvane znaćete tako što ćete videti da meso samo otpada sa kostiju (podignite jedan komad, pa ako vam meso samo sklizne, pihtije su gotove), a tečnost postaje lepljiva. Tada skinite lonac sa vatre i ostavite sa strane da se prohladi. Ako se mast i dalje skuplja na površini, skinite je.

 

Prohlađenu smesu, zatim, procedite kroz gusto sito, a meso i kosti ostavite sa strane i iseckajte na željene komade. Iseckano meso, zatim, rasporedite u dublje tanjire, preko naseckajte beli luk i u svaki tanjir nalijte proceđenu tečnost.

 

Tako pripremljene pihtije ostavite na terasu ili u frižider da se hlade preko noći. Prilikom serviranja pospite ih ljutom alevom paprikom.