recept dana

UKUSNO PRAZNIČNO PREDJELO: Napravite pihtije sa mesom, koje će ukućani voleti!

Iako na prvi pogled ne deluju svima primamljivo, pihtije su veoma ukusne. Tradicija nalaže da se za Božić serviraju uz bogatu trpezu.

foto: Profimedia

Potrebno je:

 

2 svinjske nožice

2 juneće nogice

6 zrna biber

2 lista lorbera

1 glavica belog luka

1 veza razne zeleni

mleveni biber

so

 

Priprema:

 

Svinjske i juneće nogice dobro očistiti, ošuriti, oprati, staviti u veći lonac, naliti 5 l vode i pristaviti da se kuva na tihoj vatri.

 

Kada provri skinuti i baciti penu. Kada pena prestane da izbija, dodati biber u zrnu, lorberov list, vezu očišćene razne zeleni i malo soli. Kuvanje treba da traje oko 4-5 časova, odnosno dok se ne počne odvajati meso od kostiju. Voda treba da uvri do polovine i da bude više lepljiva.

 

Lonac skinuti sa vatre i ostavititi da se sadržina malo staloži. Pokupiti i baciti mast koja pliva po površini. Potom procediti kroz gustu cediljku i odvojiti meso od kostiju.

 

Meso rasporediti u nekoliko sudova, posuti sitno isečenim belim lukom, naliti proceđenom čorbom, odozgo posuti mlevenim biberom i ostaviti na hladnom mestu da se stegne. Služiti kao predjelo.

 

Napomena: Po želji preko mesa mogu se staviti 2 tvrdo obarena jaja i kuvana šargarepa isečena na kolutove, a potom preliti čorbom. Zavisno od ukusa, pored mlevenog bibera može se odozgo posuti i aleva paprika.

 

foto: Profimedia