Domaćice koje prvi put naprave kosovsku pitu sa sirom kažu da je bolja od gibanice!
Sastojci:
- 500 g brašna
- 500 g sira
- 4 jaja
- 150 g ulja
- 650 g kiselog mleka
- so
- 3 dl vode
Priprema
Brašno prosejte i sipajte ga u posudu za mešenje.
Ako imate kao ja izuzetno slan sir, potopite ga u vodu da ga prekrije i sačekajte 10-ak minuta.
Posle 10-ak minuta ocedite sir, ali nemojte bacati, vodu već zadržite - malo više od 3 dl vode, koja vam je potrebna za mešenje testa.
U brašno dodajte 3 kašičice soli i promešajte. Napravite udubljenje u brašnu i počnite polako da dodajete vodu i da ga mesite.
Procenite da li treba dodati još malo vode - testo treba da bude meko i lako za rad.
Prebacite testo na dasku za mešenje i mesite ga još desetak minuta.
Izmerite testo i podelite ga na tri jednaka dela. Napravite tri loptice, prekrijte krpom i ostavite da odstoji 10 minuta.
Za to vreme sipajte 150 g ulja u čašu i pripremite četkicu za mazanje.
Pošto se testo odmorilo, ostavite dva testa prekrivena krpom, a jedan deo testa razvlačite oklagijom što tanje možete. Radna površina mora biti stalno posuta sa brašnom da se testo ne bi lepilo.
Zatim testo dobro premažite uljem.
Isti postupak uradite i sledećim komadom testa i nauljenog ga stavite preko prvog dela testa, ali tako da vam je namazana strana testa uvek na gore.
Poslednji deo testa takođe razvijte kao i ostalo testo, premažite ga uljem i stavite preko druge razvučene kore.
Ostavite da odstoji 2 minuta da vam testo upije ulje i sad oklagijom razvlačite testo da vam bude debljine 2 mm. Ne sme da bude tanko kao za kore za pite, jer će vam prilikom dodavanja nadeva testo pucati.
Umutite 4 jaja i dodajte sir kao za gibanicu, sitan.
Testo isecite na veće kvadrate, na svaki stavite supenu kašiku fila i uvijajte kao sarmu.
Slažite u pouljenoj velikoj tepsiji (oko 32 cm).
Ako vam ostane malo fila, dodajte ga kiselom mleku.
Uključite rernu na 200 stepeni. Pred stavljanja testa da se peče, još jednom ga premažite uljem.
Ova pita se zaliva četiri puta.
Prvi put zalijte pitu posle prvih 10 do 15 minuta pečenja.
Svako sledeće zalivanje je na 10 do 15 minuta. U toku pečenja, kiselo mleko se upije i vidite da je vreme za sledeće zalivanje.
Posle četvrtog zalivanja, kad vam pita lepo porumeni izvadite je iz rerne, pokrijte krpom i ostavite da se stiša.
Služite toplu.