mislite na vreme

Postoje hrana i lekovi koje treba da zaobiđete U ŠIROKOM LUKU: Evo kako sprečiti i lečiti stomačni virus

0
Jeste li primetili da se proteklih sedmica mnogi žale na stomačni virus? Pročitajte ove savete i sačuvajte zdravlje u zimskim mesecima koji su pred nama...

 

foto: Profimedia

To prouzrokuje brzu dehidraciju koja izaziva komplikacije, posebno kod dece, starijih i hroničnih bolesnika, kao i kod onih čiji je imunološki sistem već bio oslabljen (oboleli od karcinoma, side). U svakom slučaju najvažnije je što pre doći kod lekara, jer je glavna terapija i prva pomoć infuzija koja nadoknađuje vodu i izgubljene elektrolite. Već posle prve doze većina pacijenata se bolje oseća. U lakšim slučajevima, posebno kada oboleli ne povraća, vodu i elektrolite, može da uzme peroralno (kesice “praška” se kupuju u apoteci, rastvore u prokuvanoj i ohlađenoj vodi i popiju). Nadoknada vode i elektrolita je najvažnija terapija kod akutnih crevnih infekcija, dok se antibiotici uglavnom preporučuju deci (posebno predškolcima) i onima sa već oslabljenim imunitetom.

Turski recept za moćnu vodu koja pegla bore i štiti od virusa (VIDEO)

 

Ishrana

 

Osim infuzije, za oporavak pacijenta, takođe je važna i ishrana.

Važno je da pokušaju da popiju čaj bez šećera. Svakih pet minuta po gutljaj, a ako mogu i više. Sve vreme trebalo bi da jedu dijetalnu hranu, kao što su tost hleb, šargarepa (jer je bogata kalijumom koji se kod stomačnih viroza brzo gubi iz organizma), pirinač kuvan u slanoj vodi i lagana supa bez masnoća. Jogurt, mleko i slatkiši nisu preporučljivi. Važno je i da sa dijetalnom hranom nastave i nekoliko dana pošto nestanu simptomi.

Prevencija

 

Doktorka Mandrapa ističe da se stomačni virus brzo širi i veoma je zarazan za one koje kontaktiraju sa obolelim ili borave u istom prostoru.

 

( Izvor: Bilje i Zdravlje (Jelena Matijević) )
makonda-tracker