nauka kaže...

KONAČNO — PRONAĐEN NEOBORIV DOKAZ: Budite veoma, veoma oprezni, virus korona se prenosi i OVAKO!

0

Nakon višemesečnih spekulacija i rasprava, naučnici sada imaju razlog da veruju da je i ovo jedan od najčina prenošenja virusa koji je paralisao planetu

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Grupa istraživača s Univerziteta u Floridi uspela je da izoluje živi primerak virusa korona iz aerosola koji su na udaljenosti od dva do nešto manje od pet metara prikupili od pacijenata koji su hospitalizovani zbog oboljenja od Covida-19, piše Njujork tajms.

 

—  Ovo su ljudi tražili. Nedvosmislen je to dokaz da se virus nalazi u aerosolu — rekla je Linsi Mar, stručnjak za viruse koji se šire vazduhom, a koja nije učestvovala u istraživanju.

 

 

Otkrića naučnika su prošle sedmice objavljena, ali još uvek nisu prošla recenziju.

 

To, međutim, ne znači da nisu podstakla debatu u naučnoj zajednici.

 

—  Ako ovo nije čvrst i nepobitan dokaz, onda ne znam šta je — napisala je Mar prošle sedmice na svom Tviter nalogu.

 

foto: Shutterstock

Neki stručnjaci, međutim, kažu da još uvek nije jasno je li ta količina virusa koja je pronađena u aerosolu dovoljna da se osoba zarazi.

 

Istraživanje je, navodi se, bilo jako teško provesti budući da promer aerosola iznosi pet mikrometara, a isparavanje ih dodatno smanjuje.


—  Jako je teško uzeti uzorak biološke materije iz vazduha, a da je upotrebljiv — rekla je Seli Miler, inženjer koja proučava kvalitet vazduha i bolesti koje se njime prenose.

 

 

makonda-tracker