zanimljivo

Zašto ste posle KAFE nekad UMORNI umesto da vas razbudi? Postoji način da to izbegnete, a pripazite i na ove namirnice

0

Neke namirnice koje svakodnevno konzumiramo na određen način mogu da utiču na naše stanje organizma.

Zašto nas kafa nekad pre umori nego razbudi?
Zašto nas kafa nekad pre umori nego razbudi?foto: LightField Studios/Shutterstock

Stimulišuća šoljica kafe neizostavna je jutarnja rutina većini ljudi. Mnogi ne mogu da zamisle da započnu dan bez kafe, ali neki stručnjaci upozoravaju da ovaj napitak, umesto da nas razbudi i da nam energiju, može u stvari da nas — umori.

 

Iako to na prvu može zvučati zbunjujuće, nutricionistkinja Ešli Toš objasnila je zbog čega se ovo dešava.

 

Mnogi od nas vole jutarnju kafu da nas razbudi i u tome nema ničeg lošeg. Ipak, konzumiranje previše kafe može da ima totalno suprotan efekat i da vodi do kofeinskog udara, koji nas ostavlja umornima i u želji da popijemo još kafe kako bismo rešili problem.
 

Kofeinski udar može da bude još gori ako pijete kafu s dodatim šećerom. Da ovo izbegnete, pazite sa šećerom i držite se preporučene dnevne doze kofeina, koja iznosi 400mg. 

 

Nutricionistkinja objašnjava da se ovo ne dešava samo sa kafom, već i sa ostalim stimulišućim proizvodima, kao što su energetske čokoladice i smutiji.

 

Beli hleb, paste i prekomerni orašasti plodovi vas takođe mogu učiniti umornima
Beli hleb, paste i prekomerni orašasti plodovi vas takođe mogu učiniti umornimafoto: Ivan Kruk/Shutterstock

Mnogi ljudi se oslanjaju na kafe, smutije i energetske čokoladice da ih vode kroz dan, ali konzumacija previše pogrešnih proizvoda može da nas načini još umornijima. Većina kupovnih proizvoda sadrži dodate šećere i zaslađivače, a fali im proteina i vlakana, koji su osnovni da održe našu energiju. I druga hrana može da doprinese, kao što su beli hleb i paste.

 

 

Takođe se na ovoj listi navode i orašasti plodovi, koji su sjajna užina, ali u njoj ne treba preterivati, niti prekoračivati preporučenu dozu od 30 grama, objasnila je nutricionistkinja za Ekspres.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

KAFA SA IVANOM JORDAN: Kada popijem jednu, kao da sam popila rakijicu

 

makonda-tracker