oprez!

POGREŠITE I KAJAĆETE SE CEO DAN: Hrana i piće koje NI U LUDILU ne smete konzumirati pre plivanja

0

Dobro je poznato pravilo da se u vodu ne ulazi pola sata posle jela, ali jeste li znali da postoje namirnice koje bi trebalo izbegavati na dan plivanja?

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Sladoled


Hrana koja ima visok procenat masti može da izazove probavne smetnje i osećaj nelagodnosti, a kvalitetniji i popularniji sladoledi su baš takvi zbog putera koji sadrže.

 

sladoled, đelato
foto: Profimedia

Zato, ako ne možete da odolite ledenim poslasticama pored bazena, radije izaberite neku varijantu "vodenastog" voćnog sladoleda.


Ljuta i začinjena hrana

 

Ljuta hrana, Papričica
foto: Shutterstock

Budući da smo tokom plivanja često u horizontalnom položaju, jedan od potencijalnih problema je refluks kiseline, a ljuća hrana ga može samo pogoršati. Zato bi bilo dobro da pre plivanja izbegavate papričite, ljute umake i sličnu hranu.


Voćni i gazirani napici

 

ledeni čaj, sok, breskve
foto: Shutterstock

Iako je hidriranje najvažnija stvar na visokim temperaturama, uvek se umesto sokova opredelite za vodu jer voćni napici i slatka gazirana pića mogu da izazovu nadimanje i stomačne grčeve. Naime, zbog takvog sadržaja ovih pića vrši se pritisak na spoljni sloj trbušnog zida, što dovodi do bržeg zamaranja i neprijatnog osećaja u stomaku.


Celer

 

sok od celera, zdrav napitak, smuti, Zeleni smoothie
foto: Shutterstock

Određene namirnice izazivaju hemijske reakcije zbog kojih je koža hipersenzitivna na ultraljubičastu svetlost, pa može doći do opekotina i sličnih oštećenja kože ukoliko tokom ili neposredno pre sunčanja grickate celer, pijete sok od celera ili čak samo seckate ovu namirnicu na suncu bez pranja ruku.


Alkoholna pića

 

alkoholizam, žene
foto: Shutterstock

Dobro je poznato da alkohol smanjuje koncentraciju i našu sposobnost da brzo reagujemo, a to je posebno opasno dok smo u vodi, pa je najbolje alkoholna pića sačekaju veče, kada ste daleko od vode.

 

 

makonda-tracker