UMESITE JE ZA USKRS

Starinski recept za uskršnju pogaču: Najmekša pletenica koju ćete ikada probati

0

Uveličajte uskršnju trpezu izdašnom i preukusnom pogačom

Najmekša Uskršnja pogača
Najmekša Uskršnja pogačafoto: Printscreen/Youtube/Kuvajmo lako

Svaka domaćica se potrudi da za ovaj hrišćanski praznik spremi dobru trpezu, red predjela, jela, supa, dezerta, ali i neizostavnu uskršnju pogaču.

 

Donosimo vam recept po kome se tradicionalno pravi pogača za Uskrs po srpskim kućama, a vrlo je lako napraviti je.

 

Od sastojaka će vam biti potrebno:

 

  • kašika šećera
  • 150 ml tople vode
  • pola pakovanja svežeg kvasca
  • 200 ml toplog mleka
  • jaje
  • puter
  • 750 grama brašna tipa 400
  • kašika soli
  • susam

 

Uskršnja pletenica premazana jajetom
Uskršnja pletenica premazana jajetomfoto: Printscreen/Youtube/Kuvajmo lako

 

Priprema pogače:

  1. U većoj posudi sipati šećer, 150ml vode, kvasac, 200ml mleka.

  2. Čim primetite da kvasac počinje da 'radi',  postepeno dodajte brašno, jaje i so.

  3. Umesiti testo i ostaviti ga u obliku lopte da narasta u posudi podmazanoj uljem oko 40 minuta na toplom.

  4. Četvrtinu testa odvojte, napravite loptu i ostavite da stoji sa strane.

  5. Ostatak testa razvući i posuti ga istopljenom puterom, zatim ga urolajte i prepolovite po dužini.

  6. Dobijene delove prebacujte jedan preko drugog, formirajući pletenicu.

  7. Od testa koje ste odvojili možete praviti oblik jajeta i stavljati između pletenice kako biste popunili prostor u tepsiji.

  8. Pogaču premažite jajetom sa malo mleka i pospite susamom.

  9. Pecite pogaču pletenicu u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta.

 

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

 

makonda-tracker