BOŽIĆNA POSLASTICA

Starinski RECEPT ZA MEDENJAKE: Naše bake su im dodavala 1 sastojak da bi danima ostali SVEŽI i MEKANI

0

Godinama unazad medenjaci su kraljevi svečane trpeze 

foto: Shutterstock / natkinzu
foto: Shutterstock / natkinzu

Čuveni medenjaci su kolačići koji su se od davnina pravili uoči praznika, a naročito pred Božić. Smatralo se da Božić Bata dolazi u svaki dom i tamo gde nađe medenjake ispod jelka ostavlja deci darove. 

 

Ovaj prelepi kolač ima dugu tradiciju, a kako i ne bi kad se pravi od najjednostavnijih sastojaka, koje gotovo u svakom trenutku imamo u kući.

 

Ako i vi želite da pravite medenjake za Božić sa svojom decom ovo je recept koji će vam pomoći da budu ukusni i mekani, a jedan trik će im produžiti rok trajanja i učiniti da dugo ostanu sveži i mekani.

 

 

Potrebno je:

 

  • 7 kašika meda
  • 7 kašika šećera
  • 2 jajeta
  • 7 kašika mleka
  • 7 kašika ulja
  • 450 g brašna
  • 1 kašičica sode bikarbone

 

STARINSKI RECEPT ZA MEDENJAKE
STARINSKI RECEPT ZA MEDENJAKE foto: zarzamora/Shutterstock

 

Priprema:

 

Prosejte brašno i dodajte mu sodu bikarbonu, a zatim u činiji pomešajte med i šećer, pa im dodajte jaja. Umutite ručnom mutilicom, pa dodajte mleko, ulje i brašno koje ste prethodno pomešali sa sodom bikarbonom.

 

Umestite glatko testo, pa kidajte loptice veličine koje želite da budu medenjaci. Možete praviti okrugle ili ih seći modlama u raznim oblicima. Stavite da se peče u rerni na 200 stepeni 12 minuta, a potom je isključite i ostavite medenjake unutra još nekih 3-5 minuta.

 

Kada se ohlade po želji ih pospite šećerom u prahu ili ih dekorišite po želji.

 

*zahvaljujući sodi bikarboni ostaju dugo sveži i mekani

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Recept za domaću nutelu

 

makonda-tracker