100% tačno

Momentalno smanjuje stres za 60% i besplatno je: Evo o čemu se radi (FOTO)

1

Za opuštene mišiće i slabije otkucaje srca dovoljno je samo šest minuta čitanja bez stajanja. Osim smanjenog stresa, čitanje nam obogaćuje iskustvo i vokabular zbog čega smo samouvereniji.

foto: Profimedia

 

Pre spavanja čitanje deluje poput hipnoze
Tokom čitanja knjige ritmično pomičemo oči, telo je opušteno, a sva naša koncentracija usmerena je na uživanje u pročitanom i onome što tek sledi. U tom stanju telo je pasivno pa se i budnost polako smanjuje. Zato je čitanje knjige pre odlaska u krevet najbolja aktivnost za telo, ali i um. Isto ne vredi za e-knjige koje čitamo preko tableta i pametnih telefona, jer plavo svetlo koje proizvode uređaji može usporiti ili sprečiti stvaranje hormona spavanja melatonina, što na kraju šteti kvalitetu sna, ali i celoukupnom zdravlju.

 

Najjednostavnija antistres tehnika: Oslobodite se pritiska uz pomoć zvuka koji bes transformiše u ljubaznost

 

Jak vokabular podiže samopouzdanje

Tokom čitanja se s nekim rečima susrećemo prvi put. Kako bismo shvatili šta pisac želi da kaže, potražite objašnjenje određene reči. To je odličan način za bolji rečnik kojim ćete podignuti i samopouzdanje. U društvu i na radnome mestu ćete se izražavati bez poteškoća pa čitanje može uticati i na karijeru.

 

Brže tera stres od šetnje ili slušanja muzike

U jednom istraživanju ispitanici su morali iskazati nivo stresa i potom nekoliko minuta čitati, slušati muziku ili igrati videoigre. Nivo stresa onih koji su čitali pala je za 67 posto, što je značajan pad u odnosu na ostale.

 

Nastavak na narednoj strani...

 

 

makonda-tracker