100% tačno

Momentalno smanjuje stres za 60% i besplatno je: Evo o čemu se radi (FOTO)

1

Za opuštene mišiće i slabije otkucaje srca dovoljno je samo šest minuta čitanja bez stajanja. Osim smanjenog stresa, čitanje nam obogaćuje iskustvo i vokabular zbog čega smo samouvereniji.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Čitanje se povezuje i sa srećom

Novije istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Consumer Psychology pokazuje da nas knjige čine srećnijima jer pomažu da bolje razumemo događaje i situacije koje smo proživeli u životu i naučimo ih ceniti. Još jedna studija pokazala je da ljudi koji čitaju, igraju šah ili rešavaju zagonetke imaju 2,5 puta manju verovatnost da će oboleti od Alchajmera.

 

Čitanje je puno efikasnije u borbi protiv stresa od slušanja muzike, šetnji ili tople šoljice čaja. Neke procene pokazuju da kada se udubimo u knjigu, smanjujemo simptome stresa za čak 63 posto. Samo šest minuta čitanja odkjednom dovoljno je za usporavanje otkucaja srca i ublažavanje napetosti u mišićima. Opuštanje uz dobru knjigu spušta nezdrave visine hormona stresa, posebno kortizola.

 

Svaki problem i stres treba svesno izbegavati: Jedan trik pomoćiće vam da naučite kako da balansirate i pronađete put do sreće

 

Uživanje u knjizi je najbolja vežba za mozak jer ga održava mladim

Dok čitate knjigu ili uputstvo za upotrebu aparata za kafu, delovi mozga koji su se razvili za druge funkcije, poput vida, jezika i asocijativnog učenja, spajaju se u specifičan neuronski sklop, kaže dr. Ken Po, predsednik laboratorije Haskins. Osim što održava mozak mladim, knjiga je dobro društvo i na treningu jer povećava izdržljivost.

 

Nastavak na narednoj strani...

 

 

makonda-tracker