zapamtite

Ovih 8 namirnica su "ubice" masnih naslaga: Trener Sava Borkovac otkriva šta da jedete ako hoćete da se brzo "ISTOPITE"

0

Nutricionista i fitnes trener Sava Borkovac navodi koje su to namirnice koje će vam omogućiti da budete siti, a istovremeno topite masti iz tela 

FITNES TRENER SAVA BORKOVAC OTKRIVA ŠTA JESTI DA SE POKRENE TOPLJENJE MASTI
FITNES TRENER SAVA BORKOVAC OTKRIVA ŠTA JESTI DA SE POKRENE TOPLJENJE MASTI foto: Sava Borkovac / privatna arhiva

 

Leto samo što nije i sada je pravo vreme da krenete da radite na svom izgledu. Vreme je sve lepše, samim tim i mogućnosti za bavljenje fizičkom aktivnošću na otovrenom, ali bez redukovanja ishrane rezultati će biti slabi.

 

Ukoliko želite da smršate i doterate liniju do prvog odlaska na plažu ovo su saveti koje biste trebali da pročitate, a potom i primenite.

 

Sava Borkovac, sertifikovani trener i nutricionista otkriva šta je to što treba da jedemo ako želimo da pokrenemo proces mršavljenja u svom organizmu.

 

 

- Kortizol (hormon stresa) je hormon koji pretvara proteine u šećere. Tj kortizol (hormon stresa) dovodi do toga da jetra hranu koja ne sadrži šećere (proteine, masti) pretvori u šećere. Ako je vaš hormon stresa visok, vaše telo će stvoriti mnogo šećera, a taj šećer će dovesti do skoka insulina (hormona koji je direktno odgovoran za gojenje i mršavljenje) - kaže Sava i nastavlja:

 

Konzumiranje hrane sa šećerom (slatkiši, ratluk, čokolada, sokovi) kao i konzumiranje hrane sa ugljenim hidratima (hleb, pečeni krompir, musli, špagete...), kao i prečesto uzimanje obroka, takođe dovode do velikih skokova insulina, i samim tim dovode i do taloženja masti, pogotovo masti na stomaku. Kada su skokovi insulina česti i kada je hormon stresa povišen, obično je i jetra zamašćena i postoji dosta visceralnih masti. Zbog toga je hrana koja najbolje utiče na topljenje masti sa stomaka ona koja snižava hormon stresa, koja štiti od velikih skokova insulina, i koja pomaže jetri da se obnovi i odmasti.

 

SLATKIŠI NISU DOBAR IZBOR AKO ŽELITE DA SMRŠATE
SLATKIŠI NISU DOBAR IZBOR AKO ŽELITE DA SMRŠATE foto: Shutterstock

 

Namirnice koje zapravo pomažu u mršavljenju i u topljenju svih masti, a pogotovo onih masti sa stomaka jesu sledeće:

 

1. jaja

2. losos

3. riblje ulje

4. kiseli kupus

5. kupusnjače (kupus, brokoli, karfiol, crveni kupus, prokelj...)

6. avokado

7. junetina organska i što kvalitetnija

8. nutritivni jestivi kvasac

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Da li su suplementi opasni po zdravlje?

 

makonda-tracker