Hičkok stiže na FEST

0
Ostvarenje Saše Gervazija, film Hičkok u kome glavnu ulogu tumači Entoni Hopkins, biće na program ovogodišnjeg FEST-a i to 27. februara u Sava centru, sa početkom u 19 časova, a reprizu će imati sutradan, 28. februara u 13 časova i 30 minuta.
Hičkok film, promo foto
Hičkok film, promo foto

Snimljen po knjizi koju je napisao Stefen Rebelo, Alfred Hitchcock and the Making of Psycho, film Hičkok otkriva manje poznatu stranu Hičkoka i njegovog života, koja se bazira na kompleksnom ljubavnom odnosu koji je imao sa suprugom Almom Revil. Ovog puta ne radi se o tipičnoj Hičkokovskoj plavuši, hladnoj lepotici sa unutrašnjom vatrom, već ženi potpuno nepoznatoj široj javnosti, koja je iz drugog plana snažno uticala na Hičkokov rad i koja je bila njegov glavni kreativni saradnik.

Ova biografska drama dešava se tokom snimanja kultnog filma Psiho iz 1960.  godine, koji je postavio nove standarde u igranom filmu. Iako su u braku bili već više decenija, Alma i Hičkok, imali su složenu ljubavnu vezu, koja je imala presudnu ulogu u konceptu i realizaciji ovog kultnog filma.

- Imali su dinamičan, kompleksan, kontradiktoran, zanosan i bolan odnos koji nije bio samo brak, već i kreativna saradnja. Zaista me je interesovalo kako je ovo dvoje snažnih ličnosti živelo i stvaralo zajedno što je donelo sasvim novu perspektivu tome kako je nastao film Psiho. Bez Alme, Hičkok ne bi bio tako briljantan - govori reditelj Saša Gervazi.

Entoni Hopkins u ulozi Alfreda i Helen Miren u ulozi Alme donose priču koja je puna iznenađenja, komične ironije i mračnih obrta u Hičkokovom maniru. Izbor Hopkinsa za ulogu Hičkoka kao da nije mogao biti bolji, s obzirom na to da je ušao u istoriju po svojim mračnim obrtima u tumačenju manipulativnog psihopate Hanibala Lektora. Čak i sam Hopkins kaže da je njemu ostvarenje Psiho, pored filma Prozor u dvorište, omiljeni film. Samo što su započele probe za film, Entoni Hopkins i Helen Miren su se  uživeli u uloge i odmah se između njih mogla osetiti intenzivna energija i višeslojnost odnosa jednog bračnog para.

makonda-tracker