strašan kraj

Ni njenom pepelu nisu dali mira: Život lepe manekenke ugašen je na brutalan način baš kad je počela da ostvaruje snove

0

U trenutku kada je ostavila prvi veliki uspeh, mlada Londonka napadnuta je, silovana i ubijena nasred ulice, a istraga je prvo bila usmerena na njenog bivšeg dečka, s kojim je bila samo nekoliko minuta ranije

Sali En Bouman na Alternativnoj nedelji mode u Londonu 2005.
Sali En Bouman na Alternativnoj nedelji mode u Londonu 2005.foto: J Almasi / Avalon / Profimedia

Sali En Bouman rođena je u Londonu kao najmlađa od četiri ćerke Pola i Linde Bouman, a od malih nogu je bila zainteresovana za umetnost.


Zato je pohađala umetničku školu u Krojdonu – istu onu u koju su išle Adel i Ejmi Vajnhaus, a uprkos svojim interesovanjima, maštala je da će jednog dana izgraditi manekensku karijeru.


Oduvek su je upoređivali sa slavnom Kejt Mos, a Sali nije krila da sanja da će jednog dana, baš kao njen uzor Kejt, krasiti naslovnu stranu magazina Vogue.

 


Školu je napustila već sa 17 godina i počela da radi kao frizerka, a povremeno je dobijala i manekenske angažmane. Naredne godine potpisala je ugovor s lokalnom agencijom Pulse Model Managment, a uskoro je postala zaštitno lice Swatch satova i počea da ostvaruje deo svojih želja.

Na ogromnu žalost, njeno ime postalo je poznato u svetu tek nakon njene smrti.

 

 

Ubistvo Sali En Bouman


U septembru 2005, kada je imala samo 18 godina, Sali je sa svojom starijom sestrom Nikol i grupom prijatelja oitšla u obližnji bar u Krojdonu, gde su ostali do jedan sat posle ponoći. Po izlasku iz bara, ona je čekala 15 minuta na ulici pre nego što je stigao taksi koji ju je odvezao do kuće prijatelja.

Potom je pozvala svog bivšeg dečka Luisa Sprostona, koji je rekao da će je pokupiti i odvesti kući nakon što mu je rekla da je njena sestra uhapšena zbog tuče. Taksijem se vratila u Krojdon, a tu je Luis došao po nju oko 2.20 i odvezao je do njene kuće. Dok su još bili u automobilu, Sali i Luis su se posvađali, optužujući jedno drugo za preljubu, koja je i doprinela njihovom nedavnom raskidu.

Malo posle četiri sata, manekenka je izašla iz vozila i njen bivši dečko je otišao, a nekoliko minuta kasnije je – napadnuta. Izbodena je u predelu vrata i stomaka, silovana ili na samrti ili pošto je već preminula, a nakon što je policija stigla na mesto događaja utvrđeno je da nema njene torbe, džempera, veša i mobilnog telefona.


Luis Sproston isprva je bio osumnjičen za ubistovo Sali En Bouman i, štaviše, uhapšen. Zadržan je iza rešetaka četiri dana, ali je DNK analiza pokazala da on nije krivac.


U septembru sledeće godine, za ubistvo Sali En uhapšen je 35-godišnji Mark Diksi. Dve nedelje ranije, on je uhapšen zbog tuče u pabu u kom je radio kao kuvar, a tom prilikom mu je uzet uzorak DNK. Analiza je pokazala da se on podudarao sa uzorkom napadača na londonsku manekenku.

Diksi je priznao da je silovao Sali kada ju je pronašao kako leži na ulici, ali je negirao da ju je ubio. Štaviše, tvrdio je da nije bio svestan da ona umire ili da je mrtva kada joj je prišao. Pošto nije želeo da odmah prizna zločin i izjasni se kao kriv, to je značilo da su roditelji i sestre Sali En morale da sede pored njega u sudnici i slušaju sve stravične detalje u vezi s njenom srću.

U svakom slučaju, osuđen je za ubistvo Sali En Bouman u februaru 2008. godine, i to na doživotnu zatvorsku kaznu.

Iste godine, na njen 21. rođendan, održan je memorijalni skup u čast Sail En Bouman. U Krojdonu su u vazduh pušteni baloni u znak sećanja na nju.


Pol Bouman, otac ubijene manekenke, pre nekoliko godina je rekao da su morali da ekshumiraju njen pepeo jer je njen grob više puta bio na meti vandala.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Ispovest Ešli Grejem

 

makonda-tracker