verovali ili ne

Puna usta Kosova, a znanja – ni na vidiku: Nova izjava Rite Ore o Kosovu pokazuje koliko zna o temi o kojoj često priča

2

Popularna pevačica ponovo je pomenula mesto na kom je rođena, ali se očito pre toga nije dovoljno informisala o Kosovu i Metohiji

Rita Ora na nedavnoj dodeli nagrada Fashion Awards u Londonu
Rita Ora na nedavnoj dodeli nagrada Fashion Awards u Londonufoto: EPA-EFE/NEIL HALL

Rita Ora, poznata britanska pevačica albanskog porekla, rođena u Prištini 1990. godine, neretko privlači pažnju svojim kontroverznim izjavama na temu Kosova i Metohije.


Ona je sada ponovo pomenula mesto svog rođenja, a tom prilikom je pokazala da očigledno ne zna previše o istoriji južne srpske pokrajine.


Rita Ora je, naime, gostovala u podkastu Dear Media, u kom je pričala o svom poreklu, a tada je istakla da je Kosovo nekada bilo – deo Albanije.

Rođena sam na Kosovu, u Albaniji... Dobro, to je sada Kosovo, ali bilo je deo Albanije. Potom sam se preselila u London kad sam imala jednu godinu – rekla je pevačica.

Voditeljka podkasta primetila je da na svetskoj muzičkoj sceni ima mnogo izvođačica albanskog porekla, na šta je Rita odgovorila:


To je divno. Nije bilo tako kad sam ja počinjala, 2012. godine. Sada imamo Duu Lipu, Bibi Redžu, a to je prelepo. Mislim da je prirodno to što nas upoređuju, naročito jer nas u svetu nema mnogo, ali nas tri smo potpuno različite – izjavila je Ora.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by RITA ORA (@ritaora)

Ovaj deo podkasta osvanuo je na društvenoj mreži TikTok, gde se mnogi u komentarima pitaju kada su tačno u istoriji Kosovo i Metohija bili deo Albanije. "Kada, devojko, kada?", "Kako je pametna i duhovita", "Ne razumem zbog čega albanske pevačice moraju da vrše propagandu svaki put kad otvore usta", "Nauči nešto malo istorije"... neki su od komentara ispod ovog snimka.


Ko je Rita Ora?


Podsetimo, Rita Sahatčiju Ora rođena je 26. novembra 1990. godine u Prištini, a njena majka je psihijatar Vera Barjaktari, dok joj je otac vlasnik paba Besnik Sahatčiju.


Kada je imala godinu dana, njena porodica se zbog nestabilne političke situacije preselila u London i odrasla u Noting hilu, a potom su dodali prezime Ora (što znači "vreme") radi lakšeg izgovora.

 

Rita Ora rođena je u Prištini
Rita Ora rođena je u Prištinifoto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Ona je, nakon što je nekoliko godina provela u muzičkoj industriji, 2012. objavila album prvenac nazvan Ora, što je bio početak uspešne karijere koja traje i danas.

 

BONUS VIDEO

"Kosovo je srce Srbije"

 

makonda-tracker