crna pantera

Oca nikad nije upoznala, skandali joj nisu uništili ugled: Neobična priča ŽIVE LEGENDE modelinga počela je kao u romanu

0

Život Naomi Kembel popločan je strmoglavim uspehom i skandalima.

Naomi Kembel jedna je od manekenki koja je zauvek ispisala modnu istoriju
Naomi Kembel jedna je od manekenki koja je zauvek ispisala modnu istorijufoto: KCS Presse / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Ako bismo morali da imenuje samo jednu živu legendu modelinga, izbor bi sasvim sigurno pao na Naomi Kembel

 

Ona je svojim radom i trudom ispisala stranice modne istorije i zauvek je promenila.  A sve je počelo slučajno...

 

Naomi Kembel je rođena 22. maja 1970. godine u u Stritamu, južnom delu Londona.

 

Oca nikada nije upoznala, jer je njenu majku Valeri Moris, koja je igračica poreklom sa Jamajke napustio u četvrtom mesecu trudnoće.

 

Prezime Kembel je uzela od očuha. 

Maltene se odmalena znalo da je rođena za scene i velike stvari.

 

  • Prvi put na ekranu u spotu Boba Marlija

 

Njena karijera je krenula veoma rano, kada se sa osam godina pojavila u muzičkom spotu za pesmu Boba Marlija "Is This Love", a njen uspeh se nastavio kasnije te godine kada se pojavila u dečjoj televizijskoj seriji.

Kao desetogodišnja devojčica počela je da trenira balet, a sa 12 godina se pojavila u spotu grupe Culture Club.

 

  • Sudbonosni trenutak

 

Prelomni trenutak koji je odredio ceo njen život odigrao se kada je imala 15 godina i bezbrižno razgledala izloge u Kovent Gardenu. 

 

Tada ju je primetila Bet Boldt, direktorka afenicje "Synchro model" Bet Boldt.

 

Od ovog trenutka Naominina karijera je uzletela i nije stala, a pre nego što je napunila 16 godina pojavila se na naslovnoj strani magazine Elle i bila je često lice na naslovnicama vrhunskih časopisa, ali i na modnim pistama širom sveta.


Naomi je bila istaknuto lice u modnoj industriji i ubrzo se pojavila na pistama noseći kreacije prestižnih dizajnera kao što su Versače, Azedin Alaja, Isaac Mizrahi i mnogi drugi.

 

Naomi je i dalje jedna od najpoznatijih i najuspešnijih manekenki afričkog porekla svih vremena, njena karijera je utrla put za obojene žene u modnoj industriji dok se suočavala i pobedila predrasude.

 

  • Sve naslovne strane su bile njene


Kada je imala 18 godina, Naomi je postala prvi tamnoputi model na naslovnoj strani francuskog Voguea, a kasnije i prvi na naslovnoj strani časopisa Time.

Naomi je dobila podršku širom industrije jer se suočila sa diskriminacijom, a najviše su je "gurali" Iv Sen Loran i Azedin Alaja, kojeg je zvala "ocem". 

 

Naomi Kembel se 1989. godine pojavila na naslovnoj strani američkog izdanja magazina Vogue za septembarsko izdanje koje je najvažnije u celoj publikaciji i bila je prva manekenka crne boje kože kojoj je to pošlo za rukom.

 

U svojoj karijeri je imala više od 500 naslovnih strana i sarađivala je sa najpoznatijim modnim dizajnerima i fotografima. 

 

Naomi se 1994. godine sa tada najpoznatijim manekenkama pojavila u muzičkom spotu Džordža Majkla za pesmu "Freedom"

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by playtuşu (@playtusu)

  • Izlet u pisanje, glumu i muziku

 

Dok je zadržala svoj status supermodela, Naomi se takođe okušala u glumi, pisanju i pevanju. Objavila je album pod nazivom „Babywoman“ i roman Labud.

 

  • Skandali

 

Tokom svoje karijere Naomi je privukla određenu količinu skandala i negativnu medijsku pažnju. 

 

Godine 2002. bila je umešana u tužbu sa dnevnim listom Mirror zbog fotografija na kojima je napuštala sastanak grupe anonimnih zavisnika od narkotika.

Naomin život su obeležili i fizički napadi, pa je tak opšte poznato da je svoju asistentkinju Đorđinu Galanis 1998. godine udarila mobilnim telefonom.

 

Skoro deset godina kasnije je svoju spremačicu Anu Skolavinu pogodila telefon u glavu, a Ana je morala da ide na ušivanje glave.

 

Manekenka je kažnjena sa pet dana društveno korisnog rada. I od toga je napravila spektakl, pa se svaki dan pojavila u novoj odevnoj kombinaciji "visoke mode" i skupljala đubre na ulicama Njujorka.

 

Kompanija "British Airway" je slavnoj manekenki zabrani oda leti njihovom kompanijom pet godina zato što ej 2008. godine na londonskom aerodromu HItrou poludela zbog izgubljenog prtljala, pa je vređala i pljunula dva policajca. 

Naredne godine, Naomi Kembel je nasrnula na paparaca koji je na Siciliji pokušao da je snimi sa tadašnjim partnerom, ruskim milijarderom Vladislavom Doroninom, pa ga je mlatnula torbicom po glavi i ogrebala mu oko.

 

Zbog tog nasrtaja uslovno je bila osuđena na šest meseci zatvora.

 

  • Nikad se nije udavala

 

Naomi Kembel se nikada nije udavala, a tokom svog života je bila povezivana sa brojnim poznatim muškarcima.

1 / 11 Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Između ostalog, manekenka je povezivana sa Robertom De Nirom, Ašerom, Adamom Klejtonom, Majkom Tajsonom, Vladislavom Doronjinom, Hoakonom Koretosm, reperom Skepton. 

 

  • Život joj se promenio pre tri godine

 

Manekenka je u maju 2021. godine rodila svoje prvo dete

 

- Prelep mali blagoslov izabrao me je da joj budem majka. Tako sam počastvovana što imam ovu nežnu dušu u svom životu, nema reči kojima bih opisao doživotnu vezu koju sada delim sa tobom, moj anđele. Nema veće ljubavi - napisala je tada.

 

Mnogo se spekulisalo da li je ćerkica Naomino biološko dete ili usvojeno, što je manekenka demantovala i obrazložila da je devojčica njena ćerka.

 

makonda-tracker