odrekao se prestola zbog ljubav

Nije imao više od 36 kg, rekla je "NE" i slomila mu srce: Kraljica Elizabeta odbila da ispuni samrtnu želju svom rođaku

0

Kraljica Elizabeta Druga ni na samrti svog strica nije odustala od svojih uverenja.

foto: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia
foto: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kraljica Elizabeta Druga odbila samrtnu želju svom "omiljenom stricu", vojvodi od Vindzora, samo deset dana pre smrti, otkriva je novi dokumentarac.

 

Sa 46 godina, Elizabeta II je posetila Edvarda VIII u njegovoj kući u Parizu, gde je živeo sa suprugom Volis Simpson, a kako je sada otkriveno kraljica je odbila da njegovog ženi dodeli kraljevsku titulu.

 

Podsetimo, kralj Edvard VIII, koji je preminuo 1972. godine, abdicirao je 1936. godine iz ljubavi prema Volis, koja je bila Amerikanka, a uz to još i razvedena, što je tada bio pravi skandal.


Govoreći u emisiji "The Real Crown: Inside the House of Windsor", koja će premijerno biti emitovana 20. aprila, medicinska sestra Edvarda VIII, Džuli Aleksander, rekla je da mu je ova kraljičina odluka "slomila srce".


- Bio je užasno bolestan. Nije imao više od 36 kg, ako je imao i toliko. Uopšte nije jeo - ispričala je medicinska sestra.


- Vojvoda je bio veoma zabrinut zbog ove posete, ali je insistirao da sedi u stoli, da ne leži u krevetu i da nosi odeću da sakrije sve cevčice - dodala je ona.


Ova poseta je bila i prvi put da je Volis Simpson ugostila kraljicu Elizabetu Drugu.

 

- Kraljica je rekla ne. Rekla je ne, čak i tog tužnog dana. Mislim da mu je to slomilo srce. To je bilo ono što je on želeo...ta titula za nju. To što nije imao tu titulu za svoju ženu bio je šamar za njega - ispričala je Džuli Aleksander.

 

Poseta se dogodila u maju, pre čak 51 godinu.

 

Kraljica Elizabeta je pričala sa "ujkom Dejvidom", koji je bio poznat samo užoj porodici, nasamo pre nego što se pojavila sa vojvotkinjom od Vindzora i fotografisala se.

 

Vojvoda od Vindzora je preminuo 28. marta, manje od mesec dana pre svog 78. rođendana.

Edvardova veza sa Volis, koja se dva puta udavala pre nego što je ušla u vezu sa njim, bila je skandalozna za to vreme.

 

Ova poseta, takođe je bila značajna po tome što je to bio prvi put da je kraljica došla u zvaničnu posetu bivšem kralju otkako je napustio presto i oženio se Volis.


Njegov predlog da se oženi njom – dok je postupak razvoda sa njenim drugim mužem još bio u toku – izazvao je ustavnu krizu koja je kulminirala Edvardovom odlukom da abdicira.

 

Nakon abdikacije, Edvarda je njegov brat – novi kralj Džordž VI – postavio za vojvodu od Vindzora.

Međutim, nakon njihovog venčanja 1937. godine i odluke da se nasele u Francuskoj, Edvard je bio uznemiren kraljevom odlukom kojom je uskratio Volis pravo na kraljevsku titulu.

 

Edvard je od svog brata dobio neoporezivu naknadu koja je donekle doprinela održavanju njegovog i Volisovog raskošnog načina života.

 

Edvard i Volis su bili kontroverzni i zbog podrške Adolfu Hitleru, a veći deo svog života su provodili na raskošnim zabavama putujući iz među Pariza i Njujorka. 

 

makonda-tracker