čuli su se po 20 puta dnevno

Od detinjstva mu je slala ljubavna pisma: Poslednja Musolinijeva ljubavnica zbog njega je otišla pravo u SMRT

0

Kako je odrasla u porodici koje ja fanatično zagazila u fašizam, Klareta je od detinjstva bila bolesno opsednuta diktatorom i maštala kako ubija one koji mu misle loše

foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia
foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Klara Petači, poznatija kao Klareta, rođena je 1912. godine, u privilegovanoj i vrlo religioznoj porodici, u Rimu. Njena majka bila je Đuzepina Persiketi, a otac lekar Frančesko Saverio Petači, koji se vrlo rano priklonio fašistima.


Zato je Klara još kao dete dobro znala ko je Benito Musolini i smatrala ga svojim idolom dok je on sticao moć tokom dvadesetih godina prošlog veka.

 

Nakon što je u aprilu 1926. godine Vajolet Gibson pokušala da izvrši atentat na njega, Klara, koja je tada imala tek 14 godina, poslala mu je pismo u kom je stajalo:


O, Duče, zašto nisam bila s tobom...? Zar nisam mogla da zadavim tu ženu-ubicu?

 

Benito Musolini
foto: Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / Profimedia

Konačno je 1933. godine dobila priliku da upozna Musolinija i ubrzo mu je postala ljubavnica. Bila je svesna da mu nije jedina u životu – od 1915. godine bio je u braku s Rakele Guidi, s kojom je dobio petoro dece. Ali Klara je znala još nešto: da ima posla sa zavisnikom od seksa, kojem je, prema rečima njegovih zaposlenih, "svakog dana, svakog popodneva, dovođena po jedna žena".


U jednom trenutku sam imao 14 žena i uzimao tri ili četiri od njih svake večeri, jednu za drugom – navodno je Musolini rekao svojoj ljubavnici Klari.


Kako je zapisala u svom dnevniku, on je bio šokiran što mu nije verovala da joj je veran.

 

Klareta, Klara Petači
foto: CSU Archives Collection / Everett / Profimedia

Ni diktator nije bio jedini mladoj lepotici, koja se 1934. udala za pilota Rikarda Federićija, od kog se rastala kada je službeno poslat u Tokio dve godine kasnije.

 

Klareta i Musolini nikad nisu bili u braku, ali kao da jesu, na mnogo načina. On je imao jaku vezu s njenom porodicom, koja je imala jaku vezu sa fašizmom.

 

Klareta je rano tokom veze jasno stavila do znanja diktatoru da očekuje da njena porodica ima koristi od tome što je uz Musolinija i fašiste, pa su im karijere procvetale i nisu imali birokratske poteškoće kroz koje su prolazili drugi. On je ispunjavao njene želje, a Klaretina majka ga je usrećila kada mu je, zauzvrat, rekla da njena ćerka nema druge ljubavnike.

 


Musolini je sa osam različitih žena imao devetoro nepriznate dece, ali Klareta nije jedna od njih. Poznato je da je u jednom trenutku zatrudnela i doživela spontani pobačaj, a istoričari tvrde da nije mogla da ima decu.


U svakom slučaju, njihova veza bila je duga, intenzivna i nimalo zdrava – Musolini ju je zvao po 20 puta dnevno, svakodnevno su razmenjivali ljubavna pisma, a Klareta je vodila detaljan dnevnik u kom je pisala o njihovoj ljubavi.

Godine su prolazile, a ljubav Benita Musolinija i Klarete bila je javna tajna, ona se nije opterećivala njegovim zločinima i podržavala ga, a bila je i Dučeov najverniji pratilac u životu. Ostala je to do samog kraja.

Kada je bilo jasno da se Drugi svetski rat bliži kraju i Musolini ne može da očekuje radostan ishod po sebe, par je pokušao da pobegne u Švajcarsku 1945. Međutim, pripadnici Italijanskog pokreta otpora uhvatili su ih i zarobili.


Dan kasnije, 28. aprila, Musolini i Klareta su odvedeni u Mecegru, opštinu u Lombardiji. Naređeno im je da stanu uza zid, nakon čega su ih partizani streljali.

 

Sutradan, njihova tela su odneta u Pijacale Loreto u Milanu, gde su obešena naopako, posle čega ih je narod gađao, fotografisao i slavio njihovu smrt uz povike.

 

Benito Musolini, Klareta, Klara Petači
foto: - / akg-images / Profimedia

Istog dana je ubijen i Klarin brat Marselo, sa još petnaestoro ljudi koji su učestvovali u pripremi Musolinijevog bega.

 

 

makonda-tracker