netipična prva dama

Zovu je KUĆNA OPOZICIJA, borba sa sterilitetom je nije slomila: Šinzo Abe je 35 godina bio u braku sa JEDINSTVENOM ŽENOM

0

Dok je njen suprug bio na vlasti, nije joj bilo strano da izrazi neslaganje s državnim odlukama, otvoreno je pričala o neuspešnom lečenju steriliteta i pritisku sredine, a u prvim godinama braka s političkom zvezdom u usponu bila je — di-džej

foto: EPA-EFE/TOMOHIRO OHSUMI / POOL
foto: EPA-EFE/TOMOHIRO OHSUMI / POOL

Kako su rano jutros javili strani mediji, bivši premijer Šinzo Abe ranjen je u atentatu dok je držao govor u gradu Nara, posle čega je hitno prebačen u bolnicu, a njegov napadač je uhapšen.


Stanje bivšeg premijera Abea trenutno nije poznato i mi proveravamo situaciju — izjavio je glavni sekretar njegovog kabineta Hirokazu Macun.
Mediji javljaju i da se još uvek nije oglasila Aki Abe, supruga političara, koja retko deli objave na društvenim mrežama.

 

Ipak, kasnije je objavljeno da Abe ipak nije preživeo.


Aki Abe, rođena Macucaki, potiče iz bogate japanske porodice u čijem vlasništvu je više uglednih kompanija.

 

Malo je poznato da je supruga bivšeg premijera, koju obično nazivaju prvom damom, dugo radila kao radijski di džej u Šinzovom rodnom gradu Šimonosekiju. Štaviše, uspela je da dostigne status jedne od omiljenih žena u ovom poslu, a publika ju je znala po nadimku Aki.

 

Šinzo Abe, Aki Abe
foto: STR / AFP / Profimedia

Za Abea se udala 1987. godine, nakon što je stekla obrazovanje, a kratko je radila i u advertajzing agenciji. Nakon što je Šinzo Abe put postao premijer, otvorila je "izakaju", tipičan japanski bar koji služi alkoholna pića i sendviče, nešto poput evropskog paba. Ipak, nije se aktivno bavila upravljanjem ovim objektom, na molbu njene svekrve. Čak i u četrdesetim i pedesetim je želela da nastavi svoje školovanje, pa je 2011. godine dobila master diplomu na Univerzitetu Rikjo.


Aki Abe oduvek je važila za netipičnu ženu jednog premijera i vrlo urbanu damu koja ne mari za komentare. Pre nekoliko godina, dok je Šinzo Abe još bio na vlasti, u trenutku kada se on suočavao sa oštrim kritikama društva, njegova 53-godišnja supruga viđena je kako pije u dva sata usred noći s rokerom Tomojasuom Hoteijem. Njen nesputan, neki kažu čak divlji, način života postao je vremenom centar interesovanja japanskih medija.

 

Aki Abe
foto: TOSHIYUKI MATSUMOTO / AFP / Profimedia

Ipak, to što Aki Abe ne dozvoljava da je stave u kalup i da živi onako kako joj se kaže i kako bi glasačima bilo po volji ne znači da ona nije dala sve od sebe da bude supruga političara u tradicionalnom smislu.


Gospođa Abe je posetila izborne okruge koje premijer nije mogao da poseti lično pred izbore u decembru 2014. godine, svakodnevno se vodila u automobilu za kampanju i promovisala svog supruga kroz četiri distrikta u prefekturi Jamaguči — izjavio je jednom prilikom Kendži Ajukava, koji je učestvovao u ovoj političkoj kampanji.


Ona je pričala kako postoje dve strane Šinzoove ličnosti.


On ponekad može biti jednouman, ali takođe ima snagu da se prilagodi svakoj situaciji i da se nosi s njom. Postoje dve srtane njegove ličnosti: sklona brizi i oprezna, ali i izuzetno smela i neustrašiva strana — istakla je Aki.

 

Aki Abe
foto: EPA-EFE/DAVID MOIR / POOL

U Japanu postoji izraz kateinai yato (jap. "domaća opoziciona stranka"), koja je prvi put korišćena da opiše Nobuko Kan, suprugu nekadašnjeg premijera Naotoa Kana, zbog njenog otvorenog kritikovanja supruga. Nasuprot tome, japanski mediji tumače Aki Abe kao drugačiju vrstu "kućne opozicije". Ona je, naime, javno kritikovala više državnih odluka: na Okruglom stolu u Tokiju 2013. izazila je protivljenje izvozu japanske visoke tehnologije u oblasti nuklearne energetike, a sledeće godine i povećanje poreza na potrošnju, potom i ponovno pokretanje nukrelarnih elektrana u Japanu, Sporazum o transpacifičkom partnerstvu...

 

Melanija Tramp, Donald Tramp, Šinzo Abe, Aki Abe
foto: EPA-EFE/KIYOSHI OTA / POOL

Inače, Abeoa supruga jedna je od retkih javnih figura u Japanu koje su otvoreno pričale o borbi protiv steriliteta.


Ona je, inače, udata za Abea od 25. godine i vrlo rano su poželeli da postanu roditelji, ali ne samo zbog svojih želja, već i zbog pritiska okoline.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 安倍昭恵 (@akieabe)

 

Naravno, kao žena političara, bila sam pod ogromnim pritiskom, i od strane njegovih glasača — istakla je Aki u jednom intervjuu.


Sada kada je to postalo teško zbog mojih godina, ljudi su prestali da mi govore da nastavim da pokušavam. Ali na samom početku išla sam na lečenje neplodnosti — podelila je tada Abeova supruga.


Nakon što godinama nisu uspeli da začnu, par je razmatrao usvajanje deteta, a to je predložio sam Šinzo Abe.

 

Šinzo Abe, Aki Abe
foto: MediaPunch / BACKGRID / Profimedia

Nisam to mogla da prihvatim, nisam bila sigurna u to kako ću podizati usvojeno dete, pa se to nije dogodilo — priznala je Aki.


Kako je tada objasnila, ona je prihvatila to da je njena životna uloga nešto sasvim drugo.


Mislim da je sve to bila sudbina i da moram da prihvatim to: to što sam se udala za političara, to što je on postao premijer, to što nismo blagosloveni decom — istkala je u jednom intervjuu gospođa Abe.

 

 

makonda-tracker