GRETINO SRCE BILO JE SLOMLJENO

MUŠKARCI SU ŽUDELI ZA NJIMA, ONE SU ŽUDELE — JEDNA ZA DRUGOM: Tajna LJUBAVNA VEZA najlepših žena Holivuda puna je obrta

0

Navodno, ljubav između Grete Garbo i Marlen Ditrih završila se tako bolno i burno da su decenijama tvrdile da se uopšte ne poznaju

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Tokom čitavih karijera i do kraja života, Šveđanka Greta Garbo i Nemica Marlen Ditrih poricale su da se uopšte poznaju.


Sudeći po nekim izvorima, navodno su se srele samo jednom, kada ih je 1945. godine Orson Vels upoznao na žurki koju je priredio glumac Klifton Veb. Ditrihova je koleginici tada rekla da je "boginja", a Greta, koja je imala pravilo da nikad ne uzvraća komplimente, odgovorila je kratko: "Hvala" i otišla.

 

Navodno je Marlen Ditrih pri povratku kući rekla Orsonu Velsu da Gretina stopala nisu velika koliko se priča, a obe su nastavile sa svojim životima i više se nikad nisu srele.


Da li je to, međutim, cela priča o njihovom odnosu?

 

Kako tvrdi Dajana Meklelan, spisateljica i nekadašnja kolumnistkinja "Vašington posta", ne samo što je njihovo poznanstvo prevazišlo ove dve rečenice nego su Greta Garbo i Marlen Ditrih imale zajedničku tajnu. Tajnu aferu, da budemo precizniji.


Ona je 2001. u svojoj knjizi "Devojke" pisala o tome kako su slavne glumice bile ljubavnice čak 20 godina pre nego što ih je Vels upoznao i, štaviše, mnogo pre nego što su uopšte izgradile holivudske karijere. Kako ona tvrdi, do kratke i burne veze sa snažnim efektima na njihove živote došlo je 1925. u Berlinu, na snimanju nemačkog nemog filma "Ulica bez radosti" (nem. Die freudlose Gasse). Široj javnosti ovo ostvarenje je poznato kao poslednji značajni film Grete Garbo pre njenog odlaska u Holivud, dok je Marlen Ditrih uvek poricala da ima išta s njim i njeno ime se nigde ne pojavljuje. Ipak, Dajana Meklelan pronašla je u vašingtonskoj Kongresnoj biblioteci odbačene delove filma jer je želela da vidi sve scene koje je snimila Greta Garbo, a ono što je pronašla iznenadilo ju je — u nekoliko scena videla je Marlen Ditrih!

 

foto: Profimedia

Proteklih meseci izučavala sam, veoma detaljno, fotografije Marlen Ditrih iz Berlina i Beča dvadesetih godina. Nije bilo sumnje da je žena koju sam videla u nekoliko ključnih scena Marlen Ditrih — istakla je Meklelanova, a s njom se složila bibliotekarka Medlin Mac iako je glumica imala tamnu kosu i bila gotovo neprepoznatljiva, najverovatnije jer se porodila nekoliko meseci ranije. Ipak, gestikulacija i oči žene na ekranu nesumnjivo su pripadali Marlen.

 

foto: Profimedia

Navodno je Ditrihova pred smrt priznala svom prijatelju Dejvidu Bretu da se zaista pojavila u pomenutom ostvarenju i čak mu prepričala originalni završetak filma, koji je promenjen zbog stroge cenzure tog vremena.


U vreme snimanja "Ulice bez radosti", Marlen je bila možda najzauzetija i najstrastvenija biseksualka u Berlinu. Imala je samo 23 godine i "ozloglašen i kompulsivan apetit kada je reč o zavođenju lepih žena" — tvrdila je Meklelanova.

 

Dobro je poznato da je glumica i pevačica bila veoma aktivna u berlinskom noćnom životu, da je posećivala privatne zabave poznate po slobodnije ponašanju, a iako je bila udata, o njoj su kolali šokantni tračevi, poput onog da je jednoj ljubavnici zubima pokidala veš i zadovoljila je u pozorištu.


Istražujući dalje, saznala je da dve, tada buduće, velike dive Holivuda nisu bile samo koleginice.


S druge strane, Greta nije bila ni obrazovana ni seksualno osvešćena kao Ditrihova, objasnila je ona. Kako je istakla, nije lako pronaći opipljive dokaze o njihovoj vezi, ali u zapisima o razgovorima koje je Marlen vodila sa svojim prijateljima navodi se da je ona detaljno opisivala telo svoje ljubavnice i žalila se da nije nosila čist donji veš. Navodno je u razgovorima s producentom Semom Tejlorom govorila o njoj kao o "seljanci" i "skandinavskom detetu", podsmevala joj se zbog neznanja, provincijskih manira i manjka društvene uglađenosti.

 

1 / 5 Foto: Profimedia


Dajana Meklelan zbog svega toga veruje da su ove glasine došle do Grete Garbo i slomile joj srce jer je ova veza za Ditrihovu bila samo još jedna u nizu dok je za nju bila nešto za šta je bilo potrebno mnogo hrabrosti.


Osećala se iznevereno zbog toga što pričala o njenim tajnama, ismevala njene korene i njeno umeće u seksu. Bila je povređena, posramljena i istraumirana — tvrdi ova spisateljica.


U godinama koje su usledile, Greta je stupala u veze sa ženama, u svojim pismima prijateljima opisivala ih je kao svoje "uzbudljive tajne". Ipak, navodno je bes koji je osećala zbog kraha jedne od svojih prvih ljubavi trajao godinama. Tako je ostalo zapisano da je svima u njenoj blizini godinama bilo zabranjeno da izgovaraju ime Marlen Ditrih — njihovoj zajedničkoj prijateljici Salki Firtel i ljubavnicama koje su delile poput Mercedes de Akoste. Navodno je od njih isto očekivala i Ditrihova.

 

 

makonda-tracker