običaji

Da li se farbaju jaja za Uskrs u porodici koja je u žalosti? Ovako se obeležava praznik u slučaju smrti ukućana

0

Stav Srpske pravoslavne crkve je jasan kada su ovakve situacije u pitanju 

FARBANJE JAJA U KUĆI OŽALOŠĆENIH
FARBANJE JAJA U KUĆI OŽALOŠĆENIH foto: Shutterstock / Ground Picture

Za samo nekoliko dana vernici pravoslavne veroispovesti će obeležiti najradosniji hrišćanski prazinik Uskrs. Domaćice se uveliko spremaju za farbanje jaja i prirpemanje bogate trpeze.

 

Ipak, u porodicama koje su u žalosti, često se može ćuti dilema, da li se slavi Uskrs, da li se farbaju jaja, da li se tuca jajima i tome slično. 

 

U zapadnim krajevima Srbije gde se - u kućama koje su u žalosti - koristila voda obojena orahovinom ili cerovom korom, kako bi se jaja farbala u crno.

U nekim izvorima navodi se da su ovakva jaja nosila ime "kaluđeri" i nisu imala nikakvu dekoraciju ni sličice.

 

Srpska pravoslavna crkva je jasnog stava kada je proslavljanje Uskrsa u pitanju. Ona ističe, da hrišćanski praznici kakvi su Uskrs ili slava, ne zahtevaju bilo kakvu promenu u običajima, pa se tako i vaskršnja jaja boje uobičajeno - u crveno za čuvarkuću i druge jarke boje po želji.

 

To nisu slavlja kakve su svadbe, rođendani i tome slično, već su i zemaljska i nebeska slavlja pa se veruje da i naši umrli slave s nama u molitvi i duhovnoj radosti.

 

FARBANJE JAJA U KUĆAMA KOJE SU U ŽALOSTI
FARBANJE JAJA U KUĆAMA KOJE SU U ŽALOSTI foto: Nemanja Nikolić

Pokojnike žalimo u srcu, sećamo ih se po dobrim delima, spominjemo ih po onom dobrom što su za života činili, a već sledeći ponedeljak od Uskrsa je i Pobusani ponedeljak, dan kada se obojena jaja iznose na groblje za duše svih pokojnika.

 

Bonus video:

Koliko jaja smemo pojesti drugi dan Uskrsa?

 

makonda-tracker