običaji

Zašto na Vrbicu deci obavezno treba kupiti ZVONČIĆE? Ovo su običaji koje valja ispoštovati na Lazarevu subotu

0

Ovaj praznik je posvećen deci, zato im se posvetite koliko god je to moguće 

OBIČAJI NA LAZAREVU SUBOTU
OBIČAJI NA LAZAREVU SUBOTU foto: Shutterstock / Maria Sbytova

Osam dana pred Uskrs, ove godine 27. aprila pravoslavni vernici obeležavaju Lazareva subota ili Subota pravednog Lazara, koja je u srpskom narodu poznatakao Vrbica.

 

Na ovaj dan je Hrist ušao u Jerusalim, gde su ga dočekala deca. Upravo zato je ovaj praznik njima i posvećen. U crkvama i hramovima se često organizuju vašari, a obavezno deci treba da kupite zvončiće, a evo i zašto.

 

Mališani na Vrbicu tradicionalno nose zvončiće vezane za trobojku, čime objavljuju pobedu života nad smrću. Običaj je da se deca, ukrašena zvončićima i venčićima, lepo obuku, odakle i potiče izreka:

 

- Udesio se, kao za Vrbicu.

 

 

Vrbica je praznik koji se obeležava od IV veka i za njega se veže mnogo lepih događaja i običaja. Na Vrbicu valja se ustati rano i otići u neki od hramova ili crkava. Na ovaj dan se bere pruće vrbe, a ukoliko nemate gde sigurno će ga biti u crkvi u koju idete.

 

Simbolično, grane vrbe onse snaga zelenila koja bi se prenela na decu i odrasle. Obično se od nje upletu venčiči, koji se deci stavljaju na glavu da budu snažna, zdrava i jaka. Oko vrata se nose zvončići, koji simbolizuju pozdrav Hristu.

 

NA VRBICU DECA NOSE VENČIĆE OD VRBE I CVEĆA
NA VRBICU DECA NOSE VENČIĆE OD VRBE I CVEĆA foto: Shutterstock / Mimma Key

 

U mnogim mestima osim vrbe u venčiće se upliće i sveže cveće, koje treba da se ubere dan ranije i da prenoći u vodi. 

 

Sutradan,  na Cveti, svi ukućani treba da se umiju tom vodom kako bi bili zdravi.

 

U pojedinim delovima Srbije postoji običaj da se organizuju povorke Lazarica – neudatih, mladih devojaka koje su lepo obučene i bogato okićene išle od kuće do kuće i pevale simbolizujući dolazak letnjeg perioda. Domaćini bi ih pozdravljali i darivali.

 

Bonus video:

Koji je veći praznik - Uskrs ili Božić?

 

makonda-tracker