OBOŽAVATE IH

Obavezan sastojak mediteranske kuhinje: Ovo sočno i lagano povrće idealno je za ishranu tokom leta

0

Zbog široke primene u kulinarstvu, odličnog ukusa, niskokaloričnosti i povoljnog uticaja na zdravlje ova povrćka je vremenom postala omiljeno jelo mnogobrojnih kuhinja.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Zbog široke primene u kulinarstvu, odličnog ukusa, niskokaloričnosti i povoljnog uticaja na zdravlje tikvice su s vremenom postale omiljeno jelo mnogobrojnih kuhinja. One su univerzalno povrće kada su našem telu potrebni vitamini, a našem mozgu snaga.

 

 

Veoma moćna biljka: Ubacite susam u redovnu ishranu i poboljšajte zdravlje

 

Tikvice su obavezan sastojak mediteranske kuhinje. Potiču iz zapadne Indije i Meksika, odakle su i stigle u naše krajeve. Popularne su zahvaljujući maloj kaloričnoj vrednosti (100 grama tikvica ima samo 11 kalorija). Ovo sočno i lagano povrće idealno je za ishranu tokom leta, sadrži visok procenat vode - 93 odsto.

 

foto: PRofimedia, Profimedia

 

Zašto valja jesti tikvice?

Sadrže mnogo vitamina, minerala, posebno je visok nivo vitamina C, kalijuma, kalcijuma, fosfora i selena. Kora sadrži velike količine magnezijuma i karotenoida. Osim toga, tikvice aktiviraju metabolizam ćelija, snabdevaju dragocenim hranljivim materijama i čine nas vitkim. Kod tikvica su važne i gorke materije, jer podstiču rad creva, jačaju jetru i pomažu joj prilikom detoksikacije. Konzumiranjem tikvica poboljšavaju se rad mozga i koncentracija, tikvice smiruju živce i jačaju ih, a tako ćete bolje pod-nositi stres. Antioksidanti, vitamin C, beta-karoten i folna kiselina u tikvicama smanjuju nivo holesterola u krvi.

 

Nastvak teksta pročitajte na sledećoj strani...

 

makonda-tracker