OBOŽAVATE IH

Obavezan sastojak mediteranske kuhinje: Ovo sočno i lagano povrće idealno je za ishranu tokom leta

0

Zbog široke primene u kulinarstvu, odličnog ukusa, niskokaloričnosti i povoljnog uticaja na zdravlje ova povrćka je vremenom postala omiljeno jelo mnogobrojnih kuhinja.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Zbog široke primene u kulinarstvu, odličnog ukusa, niskokaloričnosti i povoljnog uticaja na zdravlje tikvice su s vremenom postale omiljeno jelo mnogobrojnih kuhinja. One su univerzalno povrće kada su našem telu potrebni vitamini, a našem mozgu snaga.

 

 

Veoma moćna biljka: Ubacite susam u redovnu ishranu i poboljšajte zdravlje

 

Tikvice su obavezan sastojak mediteranske kuhinje. Potiču iz zapadne Indije i Meksika, odakle su i stigle u naše krajeve. Popularne su zahvaljujući maloj kaloričnoj vrednosti (100 grama tikvica ima samo 11 kalorija). Ovo sočno i lagano povrće idealno je za ishranu tokom leta, sadrži visok procenat vode - 93 odsto.

 

foto: PRofimedia, Profimedia

 

Zašto valja jesti tikvice?

Sadrže mnogo vitamina, minerala, posebno je visok nivo vitamina C, kalijuma, kalcijuma, fosfora i selena. Kora sadrži velike količine magnezijuma i karotenoida. Osim toga, tikvice aktiviraju metabolizam ćelija, snabdevaju dragocenim hranljivim materijama i čine nas vitkim. Kod tikvica su važne i gorke materije, jer podstiču rad creva, jačaju jetru i pomažu joj prilikom detoksikacije. Konzumiranjem tikvica poboljšavaju se rad mozga i koncentracija, tikvice smiruju živce i jačaju ih, a tako ćete bolje pod-nositi stres. Antioksidanti, vitamin C, beta-karoten i folna kiselina u tikvicama smanjuju nivo holesterola u krvi.

 

Nastvak teksta pročitajte na sledećoj strani...

 

foto: Shutterstock

Takođe se jačaju mišići i srce, a može se pobediti i zatvor. Tikvice izbacuju vodu i štetne materije iz tela, i poboljšavaju varenje belančevina. Zato je važno da ih što češće jedete uz meso i ribu.

 

Ko treba da ih izbegava

Uprkos visokim hranljivim vrednostima, tikvice spadaju u grupu namirnica koje sadrže oksalate, soli oksalne kiseline, koje mogu da izazovu zdravstvene probleme kod ljudi koji imaju problema sa funkcionisanjem bubrega i bešike. Zato se njima preporučuje izbegavanje tikvica u ishrani.

 

Nećete moći da im odolite: Torbice zbog kojih ćete ogladneti učiniće predstojeću letnju sezonu otkačenijom od ijedne pre (FOTO)

 

Sačuvajte ih za zimu

Mlade tikvice su gotovo najpogodnije povrće za zamrzavanje. Pre zamrzavanja ih treba oprati i iseći na kolutove debljine jedan centimetar. Zatim bi ih trebalo držati na pari oko dva minuta i na kraju potopiti u hladnu vodu da bi se ohladile. Potom ih treba ocediti, poređati kolutove jedan do drugog na poslužavnik i ostaviti u zamrzivaču četiri sata. Posle toga, tikvice bi trebalo prepakovati u kese i vratiti u zamrzivač.

makonda-tracker