Zbog široke primene u kulinarstvu, odličnog ukusa, niskokaloričnosti i povoljnog uticaja na zdravlje ova povrćka je vremenom postala omiljeno jelo mnogobrojnih kuhinja.
Zbog široke primene u kulinarstvu, odličnog ukusa, niskokaloričnosti i povoljnog uticaja na zdravlje tikvice su s vremenom postale omiljeno jelo mnogobrojnih kuhinja. One su univerzalno povrće kada su našem telu potrebni vitamini, a našem mozgu snaga.
Veoma moćna biljka: Ubacite susam u redovnu ishranu i poboljšajte zdravlje
Tikvice su obavezan sastojak mediteranske kuhinje. Potiču iz zapadne Indije i Meksika, odakle su i stigle u naše krajeve. Popularne su zahvaljujući maloj kaloričnoj vrednosti (100 grama tikvica ima samo 11 kalorija). Ovo sočno i lagano povrće idealno je za ishranu tokom leta, sadrži visok procenat vode - 93 odsto.
Zašto valja jesti tikvice?
Sadrže mnogo vitamina, minerala, posebno je visok nivo vitamina C, kalijuma, kalcijuma, fosfora i selena. Kora sadrži velike količine magnezijuma i karotenoida. Osim toga, tikvice aktiviraju metabolizam ćelija, snabdevaju dragocenim hranljivim materijama i čine nas vitkim. Kod tikvica su važne i gorke materije, jer podstiču rad creva, jačaju jetru i pomažu joj prilikom detoksikacije. Konzumiranjem tikvica poboljšavaju se rad mozga i koncentracija, tikvice smiruju živce i jačaju ih, a tako ćete bolje pod-nositi stres. Antioksidanti, vitamin C, beta-karoten i folna kiselina u tikvicama smanjuju nivo holesterola u krvi.
Nastvak teksta pročitajte na sledećoj strani...
Takođe se jačaju mišići i srce, a može se pobediti i zatvor. Tikvice izbacuju vodu i štetne materije iz tela, i poboljšavaju varenje belančevina. Zato je važno da ih što češće jedete uz meso i ribu.
Ko treba da ih izbegava
Uprkos visokim hranljivim vrednostima, tikvice spadaju u grupu namirnica koje sadrže oksalate, soli oksalne kiseline, koje mogu da izazovu zdravstvene probleme kod ljudi koji imaju problema sa funkcionisanjem bubrega i bešike. Zato se njima preporučuje izbegavanje tikvica u ishrani.
Sačuvajte ih za zimu
Mlade tikvice su gotovo najpogodnije povrće za zamrzavanje. Pre zamrzavanja ih treba oprati i iseći na kolutove debljine jedan centimetar. Zatim bi ih trebalo držati na pari oko dva minuta i na kraju potopiti u hladnu vodu da bi se ohladile. Potom ih treba ocediti, poređati kolutove jedan do drugog na poslužavnik i ostaviti u zamrzivaču četiri sata. Posle toga, tikvice bi trebalo prepakovati u kese i vratiti u zamrzivač.