sezame otvori se

Veoma moćna biljka: Ubacite susam u redovnu ishranu i poboljšajte zdravlje

0

Asirci, Vavilonci i stari Egipćani koristili su ga kao lek protiv ćelavosti, zujanja u ušima, zubobolje i išijasa, a danas je nezaobilazan sastojak mnogih peciva, namaza i slatkiša

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Magične reči koje izgovara Ali-baba ispred pećine sa skrivenim blagom: „Sezame, otvori se!'' inspirisane su upravo susamovim mahunama koje se, kada semenke sazru, otvaraju vrlo eksplozivno.

 

Sprečite na vreme: Nekoliko saveta kako da prepoznate i zaustavite dehidrataciju organizma

 

 

Jača živce

Zbog velike koncentracije fitosterola, koji je najbliži hemijskoj strukturi holesterola, moćan je regulator nivoa masnoća u krvi. Pored toga, fitosteroli imaju sposobnost da smanje rizik od nastanka pojedinih oblika karcinoma i poboljšaju imunitet. Ulje susama je odlično za prevenciju stvaranja tromba, a zbog lecitina koji pozitivno deluje na nervni sistem preporučuje se kod umora, depresije i povećanja energije dok magnezijum smanjuje migrenske glavobolje i normalizuje ritam spavanja.

 

 

Čistač organa za varenje

Iako je težak za osetljiv stomak, treba ga povremeno jesti jer je savršen čistač organa za varenje. U tom slučaju treba da ih propržite ili prepečete na tihoj vatri. Osim toga, delotvoran je i kod dugotrajnog zatvora, neredovne stolice i uklanjanja crevnih parazita. Za lečenje hemoroida praćenih bolovima i krvarenjem nema boljeg leka od paste koja se dobija kada pomešate kašiku samlevenog susama s dve kašike vode i kašičicom putera i namažete na tost.

 

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani...

 

makonda-tracker