povedite računa!

Ulaskom u 5. deceniju vaš metabolizam se znatno menja: Prihvatite godine i smanjite količinu energije

0
Nemački stručnjaci iz oblasti nutricije savetuju ovakav plan ishrane...

 

 

foto: Profimedia

Kod njih postoji opasnost od pojave malnutricije zbog telesnih, psiholoških, socioloških i ekonomskih promena koje obeležavaju proces starenja. Iako je učestala, malnutricija u starijih osoba često izostaje kao dijagnoza i retko se leči.

 

Jednostavan savet uz koji ćete mnogo lakše i zdravije da podnesete sve obaveze oko vašeg deteta

 

Proces starenja uzrokuje promene u sastavu tela, uključujući smanjenje mišićne mase i povećanje masnog tkiva. Specifično obeležje starije životne dobi je sarkopenija ili gubitak mase skeletnih mišića, koja rezultira smanjenjem mišićne snage.

 

Da li je organizmu potrebno manje energije u starijoj životnoj dobi? Energetski unos niži je kod osoba starije dobi. Dnevne energetske potrebe smanjuju se za 10 posto u dobi od 51 do 75 godina, a nakon toga smanjuju se za još 10 posto po deceniji.

 

Naravno, ne savetuje se miksanje baš svih vrsta namirnica jer rezultat često nije baš uspešan ni ukusom ni izgledom", kaže dijetetičarka Margret Morlo te podseća da poseta stomatologu često rešava problem sa žvakanjem hrane.

Dr Grohman dodaje: "Starije osobe redovno moraju da proveravaju nivo vitamina D u organizmu, kao i količinu kalcijuma, jer su izuzetno važni za zdravlje njihovih kostiju."

 

 

makonda-tracker