zdravlje

Vreme je da se okrenete sebi: Zablistajte uz detoksikaciju (FOTO)

0
Nakon svih proslava najčešće ste umorni, nemirno spavate, povremeno osećate nadutost i imate loše varenje i probavu. Ulazite iz viroze u virozu i stalno ste nervozni dok se kod hroničnih bolesnika javljaju pojačani simptomi bolesti. Sve to govori kako je pravo vreme da počnete detoksikaciju. Čak i ako ovi simptomi nisu izraženi, a vi ste preterali u jelu i piću za vreme praznika, pravilno čišćenje organizma od štetnih materija vratiće vas u formu.

 

Ključna je hidratacija

 

Unos tečnosti od velike je važnosti i dnevno treba piti najmanje dva litra, najbolje čiste vode i raznih čajeva. Za čišćenje jetre preporučuju se čajevi od korena maslačka, zeleni i čičkov. Takođe i povrće koje sadrži vlakna, kao što su kupus, kelj, karfiol, brokoli, prokelj, zatim cvekla, šargarepa, celer, rotkvice, kao i spirulina, morska trava koja je odlična za čišćenje organizma. Obavezno je konzumiranje voća, pogotovo iz porodice citrusa, zbog vitamina C koji pomaže stvaranje glutationa i time izbacivanje toksina. Treba koristiti fermentisane mlečne proizvode s probiotikom, jesti laganu ribu, meso i hladno ceđena ulja u malim količinama.

 

Organizujte svoje radno vreme i nemojte čitati imejlove u večernjim satima niti gledati uznemiravajuće sadržaje na televiziji. Izbegavajte ljude koji stalno pričaju o problemima i dosta šetajte na svežem vazduhu. Radite lagane kardio i aerobne treninge ili jogu i ako ste u mogućnosti, plivajte. Izbacite obroke posle 18 časova, a najbolje bi bilo da posle 16 časova pijete samo čajeve. Potrudite se da stvorite atmosferu za dobar san. Uveče ne razmišljajte o problemima jer kako stara mudrost kaže: Jutro je pametnije od večeri. Naučno je dokazano da posle 22 časa svi pozitivni psihološki filteri spavaju, pa je verovatnoća da ćete doneti pogrešnu odluku veća. Naspavajte se i naučite da kontrolišete stres.

 

BRIGA O SEBI

 

Hormon stresa stvara toksine i zato vam mogu pomoći vežbe kojima ćete malo ublažiti posledice tenzije. Relaksiraće vas hidroterapija ili naizmenično tuširanje hladnom i toplom vodom, a uz to kožu možete da istrljate novom magičnom krpom i tako uradite nežnu mikrodermo abraziju, uz napomenu kako smer kretanja treba da bude od nogu ka srcu. Nakon toga namažite se dobrom kremom na bazi bilja. Koristite eterična ulja za telo, ali i u prostorijama gde boravite. Poprskajte krevet određenim uljima – lavanda, ruzmarin i eukaliptus umiruju, a možete iskoristiti i sandalovinu ili cimet.

Različita su mišljenja o detoksikaciji. Neki je potpuno osporavaju, a mnogi su njeni verni sledbenici. Ako niste probali, pokušajte i biće to za vas uzbudljivo novo iskustvo s velikim rezultatima. Malo organizacije i usmeravanja na sebe i svoje potrebe vratiće vam energiju, poboljšati zdravlje i psihološki i mentalno osnažiti. Prvih dana može da se javi glavobolja, ali ćete već četvrtog ili petog zablistati. 

 

 

makonda-tracker