zdravlje

Vreme je da se okrenete sebi: Zablistajte uz detoksikaciju (FOTO)

0
Nakon svih proslava najčešće ste umorni, nemirno spavate, povremeno osećate nadutost i imate loše varenje i probavu. Ulazite iz viroze u virozu i stalno ste nervozni dok se kod hroničnih bolesnika javljaju pojačani simptomi bolesti. Sve to govori kako je pravo vreme da počnete detoksikaciju. Čak i ako ovi simptomi nisu izraženi, a vi ste preterali u jelu i piću za vreme praznika, pravilno čišćenje organizma od štetnih materija vratiće vas u formu.
foto: Shuterstock
foto: Shuterstock

 

Piše: Branka Mirković, nutricionista 

 

Detoksikacija se vekovima primenjuje u alternativnoj, kao i savremenoj medicini, u različitim kulturama i religijama, pa je i sam Hipokrat spominje u svojim spisima. Ona predstavlja čišćenje ili pročišćavanje tela da bi se organizam odmorio od teške ili određene vrste hrane, kao i grupe namirnica. Cilj je eliminacija toksina ishranom zdravim, lako svarljivim namirnicama i poboljšanje opšteg zdravlja.

 

Uz odmor organa i celog tela uzimanjem nutritivno vrednih namirnica, telo može da obnovi svoju psihofizičku sposobnost i održava optimalno zdravlje. Osnovno kod detoksikacije jeste pročišćavanje krvi. U tom procesu najaktivnija je jetra, ali eliminacija toksina ide i kroz bubrege, creva, pluća, limfni sistem i kožu. U skladu s tim, termin detoksikovati telo znači potpomaganje prirodnog procesa čišćenja organizma i podrazumeva stimulisanje jetre da izbaci toksine iz organizma, kao i eliminaciju putem creva, bubrega i kože.

 

Detoksikacija se preporučuje najmanje jednom godišnje, posebno u ovom periodu, ali mnogi smatraju da je treba primenjivati i kada su smene godišnjih doba ili posle perioda neurednog i neuobičajenog načina života. Čišćenje organizma potrebno je koliko i odmor. Sugeriše se da u toku nedelje postoji jedan do dva dana malih čišćenja organizma, a jednom godišnje veliko koje bi trebalo da traje optimalno petnaest dana, a s punim učinkom tri nedelje. Simptomi kao što su neobjašnjiv umor, spora eliminacija, iritirana koža, alergija, česte infekcije, tamni kolutovi ispod očiju, nadimanje, menstrualni problemi, psihička i mentalna konfuzija, smanjena koncentracija i loš san sigurni su pokazatelji da treba uraditi detoksikaciju.

 

foto: Shutterstock

 

Prvi korak

 

Počinje se od izbacivanja industrijski prerađene hrane, alkohola, šećera, kafe i cigareta, zatim se smanjuje količina hemije za održavanje kuće. Potrebno je i dobro oprati namirnice pre upotrebe. Postoje različiti programi i recepti za čišćenje organizma, a koji je pravi za vas, zavisi od vaših potreba. Veoma su aktuelne detoksikacije sokovima i smutijima, voćne, veganske varijante, ali postoje i oni koje zastupaju stepenasto isključivanje i uvođenje određene hrane. Takvi programi su individualni zbog različitih potreba po polu, godinama, zdravstvenom stanju, stilu života i nutritivnim navikama, ali svaki ima za cilj smanjenje kalorijskog dnevnog unosa. Najispravnije je unositi hranu u precizno određenim razmacima, uz propisanu količinu. Iako se o procesu pročišćavanja mnogo piše, dobro je znati da individualne potrebe treba da proceni stručnjak jer pogrešno i amaterski urađena detoksikacija može da donese mnogo problema.

 

Nastavak na sledećoj strani...

 

makonda-tracker