Istraživanja se pokazala da moringa može pomoći pri lečenju mnogobrojnih zdravstvenih stanja poput upala, infekcija, alergija i astme, anemije, dijabetesa, artritisa, bolova u želudcu i zatvorenosti, epilepsije, kronične glavobolje, visokog pritiska...
Moringu bi trebalo da probate jer:
1. Sadrži mnoge antioksidanse koji pomažu pri smanjenju upala
Moringa se sve češće koristi kao moćan prirodni lek i kao zamena za neke lekove, jer sadrži isto što i pojedini lekovi - samo bez nuspojava. Sadrži esencijalne aminokiseline, karotenoide fitonutrijente, koji se mogu naći u šargarepi i paradajzu. Upala može stvoriti mnoge probleme u telu, ali moringa se bori protiv nje pomoću jakih anti-age spojeva koji uključuju vitamin C, beta-karoten, kvercetin i polifenole. Ovi spojevi pomažu pri smanjenju rizika od oboljenja od određenih vrsta karcinoma, visokog krvnog pritiska i ostalih hroničnih bolesti.
2. Balansira hormone na prirodni način
Istraživanja su pokazala kako uzimanje biljaka poput moringe i amaranta kao dodatke prehrani znatno povećavaju količinu antioksidansa u telu, i smanjuju oksidativni stres. Takođe, pokazalo se kako dolazi do povećanja hemoglobina i poboljšanja nivoa glukoze u krvi, što dovodi do zaključka da moringa može smanjiti ili sprečiti hormonalne promene i bolesti koje dolaze s godinama.
3. Utiče na zdravlje mozga i sprečava promene raspoloženja
Moringa sadrži značajnu količinu proteina te je puna triptofana.
Promeniće vam život: Biljka koju morate da imate u kući (FOTO)
To pomaže telu u proizvodnji opuštajućeg hormona serotonina. Ova moćna biljka tako prema nekim studijima pomaže pri smanjenju umora, depresije, promena raspoloženja i nesanice.
Koliko je snažna pokazuju i činjenice o vitaminima i mineralima koji se nalaze u moringi:
1. Dva puta veća količina proteina nego što se nalazi u jogurtu
2. Četiri puta veća količina vitamina A nego što sadrže šargarepe
3. Tri puta veća količina kalcijuma nego što je prisutno u bananama
4. Četiri puta više kalcijuma sadrži nego kravlje mleko
5. Sedam puta veća količina vitamina C je pristuna nego u pomorandžama
Kako je konzumirati?
S obzirom na to da je moringa vrlo moćna "bombica" važno je započeti s konzumiranjem u vrlo malim dozama i nikako na prazan želudac jer bi u protivnom mogla izazvati mučninu. Treba krenuti s pola kašičice dnevno i postepeno povećavati količinu do maksimalno 5 kašičica dnevno, no možda će nekome biti dovoljno i manje za postizanje izvrsnog učinka.