istraživanje

Dojenje nije presudan faktor: Ovo su glavni krivci za opuštene grudi!

0
Nakon što mu je u ordinaciju došao veliki broj pacijentkinja sa zahtevom da im obavi plastičnu rekonstrukciju dojki jer su se pustile zbog dojenja, jedan američki plastični hirurg sproveo je istraživanje i evo do kojih saznanja je došao.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Američki plastični hirurg Brajan Rinker rekao je da se nada da će novo saznanje pomoći ženama da ne strahuju za svoj fizički izgled posle dojenja deteta, navodi Yumama.com.

 

Zajedno sa kolegama Univerziteta u Kentakiju on je odlučio da sprovede istraživanje u kom su učestvovale 132 žene koje su se u periodu od 1998. do 2006. odlučile na zahvat povećanja ili podizanja grudi.

 

Koji od 7 tipova ženskih grudi vi imate? Upoznajte svoje telo da bi vam dekolte izgledao besprekorno!

 

Većina žena je bar jednom bila u drugom stanju, a gotovo 60 posto među njima je bar jednom dojilo dete. Tim naučnika prikupio je podatke od svake pacijentkinje, među kojima su bili podaci o težini, visini, veličini grudnjaka koji su nosile tokom trudnoće i jesu li ikada pušile.

 

Pušenje kao jedan od važnih faktora opuštenosti kože

 

Tom prilikom je ustanovljeno da nema razlike u nivou ptoze, što je klinički naziv za opuštenost nekog organa, među ženama koje su dojile i onih koje nisu, ali su ustanovili da se nivo opuštenosti grudi jeste se povećavao sa brojem rođene dece, ali to nije presudan faktor.

 

Ne samo što podržavaju dojenje u javnosti – za njih se to podrazumeva: 5 poznatih mama koje ne mare za komentare i mrke poglede (FOTO)

 

Naime, pušenje razgrađuje vezivno-tkivni protein koji se nalazi u elastičnim vlaknima kože, odnosno elastin, koji je odgovoran za zategnutost kože koja drži grudi, objasnio je dr Rinker.

 

Neodgovarajući grudnjak

 

Prilikom istraživanja tim stručnjaka došao je do još jednog važnog faktora koji može uzrokovati opuštenost grudi, a svakako nije dojenje.

 

Naime, dr Rinker kaže da jedan od razloga opuštenosti grudi kod nekih žena može biti i nošenje neodgovarajuće vrste grudnjaka.

makonda-tracker