Đumbir je tropska začinska biljka poreklom iz Kine, ali sada se gaji i u drugim zemljama. Dostiže visinu do 150 centimetara, a zbog izgleda listova podseća na trsku. Listovi su mu kopljasti i dugi, dok je korenje mesnato i debelo. Cvetovi su žute, bele ili roze boje u zavisnosti od vrste. Aroma korena je prijatna, sa mirisom limuna, dok je ukus pikantan i svež.
Primena u gastronomiji
Đumbir se kao dodatak jelima može koristiti svež ili suv. Svež koren renda se i dodaje jelima, dok je sušeni samleven, žute je boje i sadrži više gingerola (prirodni sastojak koji poboljšava rad creva). Mirisom podseća na limun, dok je ukus pikantan i ljutkast. Pošto je odličan za probavu, koristi se kao dodatak jelima umesto bibera ili u kombinaciji s njim.
Lekovita svojstva
Svež i sušeni đumbir različiti su po svojstvima, kao da se radi o dve potpuno drugačije biljke. Svež koren koristi se za pojačavanje znojenja i izbacivanje toksičnih materija iz organizma, dok je sušeni koren dobar kod stomačnih problema, dijareje, reumatizma i kašlja.
Bogat je eteričnim uljima, vitaminom B, kalijumom, manganom, bakrom i gingerolom koji reguliše rad creva, ublažava nadutost i pospešuje probavu. Zbog prisustva eteričnih ulja ima umirujuće dejstvo. Ova biljka svoja blagotvorna svojstva pokazuje i kod upale sinusa, pripremljena kao čaj koji mogu piti i osobe koje pate od astme, jer ima povoljan uticaj na disajne puteve. Preporučuje se i osobama koje imaju lošu cirkulaciju, jer poboljšava protok krvi, a preventivno deluje i na pojavu Alchajmerove bolesti.
RECEPT
Testenina sa đumbirom i majonezom
Vreme pripreme: 30 minuta / Cena: 400 dinara
SASTOJCI
500 g testenine
komad đumbira
150 g majoneza
4 kašike soja sosa
5 stabljika korijandera
3 kašičice čili sosa
6 kašika vinskog sirćeta
100 g prženog slanog kikirikija
2 šargarepe
1 krastavac
2 struka mladog luka
so i biber
PRIPREMA
Testeninu skuvajte u posoljenoj, kipećoj vodi. Đumbir oljuštite i izrendajte, a korijander operite i sitno iseckajte. U posudi srednje veličine pomešajte majonez, soja sos, sirće, ljuti sos, đumbir i korijander. Krastavac operite, prepolovite po dužini i isecite na tanke kriške, mladi luk usitnite, a šargarepu isecite na štapiće. Testeninu dobro ocedite, isperite i sjedinite s povrćem i pečenim kikirikijem. Sipajte preliv, posolite, zabiberite, promešajte i ostavite da odstoji 30 minuta pa servirajte.
Zdravlje na tanjiru: Plavi patlidžan
Slavna glumica Gvinet Paltrou spoznala je sve blagodeti ove mediteranske biljke kada je počela da je koristiti kao dodatak jelima jer je njena hrana, zbog učestalih dijeta, niskokalorična i ne sadrži optimalnu količinu minerala i energije.