WELLBEING

Glavobolje i vrtoglavice

0
Koliko kičma utiče na bolove u glavi i vratnom delu, kako treba da tretiramo određene regije, ali i koji su najbolji načini da rešimo ovaj problem, objašnjava naš stručni saradnik
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Nema osobe koja nije bar jednom osetila glavobolju. Ako su one sporadične, ne zaslužuju preteranu pažnju. Međutim, kad su česte, vrlo su neprijatne i remete kvalitet svakodnevnog života.


Da li ste znali: Zbog jedne jutarnje navike možete da ostanete bez kose, zato - iskorenite je OVAKO

 

Bol se obično javlja u predelu potiljka, lica, slepoočnica i vrata. Istraživanja pokazuju da svaka peta osoba ima dovoljno česte i stalne glavobolje koje zahtevaju dijagnostiku i adekvatno tretiranje. Najčešći uzrok nastanka jesu degenerativne promene u vratnom delu kičme, u nivoima C1, C2 i C3. Obično se opisuju kao potiljačne i temene, koje se šire ka slepoočnicama i dovode do zujanja (pritiska) u ušima. Javljaju se obično izjutra i posle dugotrajnog statičkog položaja glave i vrata. Nekada znaju da budu udružene s vrtoglavicom, pa mogu da dovedu do gubitka ravnoteže.

 

foto: Shutterstock

 

Postoji više oblika ovog oboljenja:

  1. Sinusitis, kada je bol prisutan u predelu lica i nosa, a može da se javi i otežano disanje usled sinusa.
  2. Klaster glavobolja obično ide ka slepoočnicama pa mogu da se jave gubitak ravnoteže, duple slike i nesvestica ili vrtoglavica.
  3. Tenziona glavobolja srazmerno je najčešća i obično zahvata prednji deo čela sa širenjem duž cele glave. Nekada je udružena s mučninom. Osoba obično ima osećanje kao da joj se steže obruč ili kaiš oko glave.

Ovaj organ je od PRESUDNOG značaja, a ne vodimo dovoljno računa o njemu: 5 pravila koja morate ispoštovati tokom zime

 

  1. Migrena je posebna vrsta glavobolje i zahvata jednu polovinu glave ili lica. Može da traje duži period.

 

VRTOGLAVICA

 

Vrtoglavica ili nesvestica glavni je simptom gubitka i poremećaja ravnoteže. Obično se javlja kod starije populacije i opisuje se kao zamućenje, nagli gubitak ravnoteže pri hodu ili okretanju glave, pri pogledu u plafon ili pod. Pored vrtoglavice, može da se javi i zujanje u ušima, trnjenje jedne strane lica ili čak nagon za povraćanje.

 

Nastavak pročitajte na sledećoj strani

 

 

 

Najčešća je takozvana cervikogena vrtoglavica koju izaziva funkcionalni blok u zadnjoj atlantookcipitalnoj opni kroz koju prolaze dve ključne arterije. Usled opterećenosti glave i vrata kod raznih profesija, kao što su frizeri, stomatolozi, tekstilni radnici ili zbog trzajnih povreda glave pri saobraćajnim nesrećama, dolazi do stezanja i suženja ovih arterija, a time je oslabljen dotok krvi i kiseonika ka mozgu.


Šta nam briše uspomene? OVO je razlog zašto se (uglavnom) ne sećamo ranog detinjstva

 

Često se javlja i glavobolja koja je udružena s prolaznom gluvoćom i nestabilnošću pri kretanju. Pacijenti najčešće vrtoglavicu opisuju ovako: Probudila me je jaka vrtoglavica, cela prostorija okretala se ukrug, osećao sam nagon za povraćanjem. Kad naglo ustanem, sagnem se ili zabacim glavu, sve mi se zaljulja i okreće. Kad hodam, osećam se nestabilno i imam utisak da idem u stranu.

 

ŠTA JE SPINALNA DEKOMPRESIJA?


Dekompresioni tretman kičme, skraćeno DTK, jedini je neoperativni tretman, kompjuterski kontrolisan i dijagnostički povezan, koji postiže odlične rezultate kod teških slučajeva diskus-hernije u vratnom i lumbalnom delu kičme, degenerativnih promena, artritisa, stenoze spinalnog kanala i pritiska na nervne korenove.

 

foto: Shutterstock

 

DTK deluje tako što smenjivanjem lagane trakcije i razvlačenja, odnosno povećanja međupršljenskog prostora od svega milimetar-dva, oslobađa živce – smanjuje bol, trnjenje, glavobolje, vrtoglavice, kao i slabost u šakama i stopalima. Ova metoda klinički je dokazana, sa efikasnošću od 85 odsto.


Godinu dana bez mesa u ishrani: 7 stvari koje će se dogoditi s vašim telom nakon ove radikalne promene!

 

Tokom tretmana klijent je u udobnom položaju, vrlo opušten, a proces je ugodan, relaksirajući i potpuno bezbedan. Nakon DTK koji traje 30 minuta, klijent prelazi u kabinet gde mu se aplicira drugi deo tretmana, što dodatno deluje na ublažavanje bola i rešava ga njegovih tegoba. Ovo je jedan od najefikasnijih neoperativnih načina delovanja na bol u kičmi i vratu.

 

foto: Shutterstock

 

Svaki tretman uključuje DTK metodu, manuelne i mehaničke procedure i traje 60 minuta dnevno. U Spinalis centru postižemo rezultate od 80 do 85 odsto uspešnosti u lumbalnom i vratnom delu kroz 10 tretmana u kontinuitetu, u zavisnosti od povrede, stanja, dužine trajanja tegobe, kliničke slike i godina.

 

Piše: dr Žarko Radović, fizioterapeut Centra za negu kičme i održavanje tela Spinalis

 

foto: Promo

 

makonda-tracker